Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден в област Стара Загора. Tова съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 9011298 и имейл [email protected].
Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8:30 до 19:00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
Както БТА писа изборният ден в Старозагорско започна нормално. В 27-и многомандатен избирателен район- Стара Загора има 493 секционни избирателни комисии. Машинен вот има в 326 секции. Най-много са избирателните секции в община Стара Загора- 211.От тях 150 са в града, 54 са в селата, четири са в специализирани институции и три са с подвижна избирателна кутия. Шестима старозагорци навършват пълнолетие в изборния ден.