Само на пет километра от Ловеч се намира китното село Изворче. То е едно от „най-младите“ самостоятелно населени места, тъй като до 1999 г. е било махала. В миналото населението му е достигало сто души. Днес жителите му са се стопили наполовина, разказа за БТА кметският наместник Милчо Маринов, който отговаря и за съседното село Соколово.
По данни на Районната избирателна комисия в Ловеч в Изворче е и една от най-малките секционни избирателни комисии в областта за парламентарните избори на 2 април. Маринов посочи, че с постоянен адрес с право на глас са 21 души, а с настоящ - още 22, или общо до урните в неделя могат да отидат 43 избиратели.
Избирателната активност винаги е над 50 процента, а изборният ден протича спокойно.
В селото липсва обаче предизборна кампания, няма и агитационни материали. По думите на местните не са виждали политици от години в Изворче. Въпреки това са убедени, че трябва да се гласува и да има правителство, което да управлява така, че да осигури по-добър и щастлив живот на българите дори и в най-малките населени места.
А проблеми не липсват и в това спокойно и почти безлюдно място, в което според бившия кметски наместник Красимир Ганков от общо 164 къщи обитаеми са едва 24.
В селото от години няма хранителен магазин, хляб им се кара три пъти в седмицата. За всички останали стоки разчитат да ги снабдят по-младите жители, които работят в Ловеч. „Трудно им е на хората, които нямат деца или са далеч от тях. Въпреки че има обществен транспорт до града, за възрастните е предизвикателство да пътуват до Ловеч и да носят тежките чанти с продукти“, заяви за БТА Игнат Игнев, председател на Обществения съвет.
По думите му във всяка къща градините се обработват и така местните си помагат за прехраната. От години животни не отглеждат.
Като основен проблем и в Изворче, и в Соколово кметският наместник Маринов определи честите прекъсвания на електрозахранването. Решение за това все още няма.
Населението на Изворче обаче от 2001 г. е задоволено с питейна вода – преди това са се сблъсквали и с този проблем, тъй като въпреки името си, селото е с ограничен воден ресурс. Сега е свързано към водоизточника за Ловеч - речно водохващане "Черни Осъм".
Близостта до града и добрите комуникации правят това малко населено място предпочитано за живеене или почивка и от по-младите. В селото няма кражби и посегателства, живее се спокойно, посочи Милчо Маринов.
„Разкошно се живее в село Изворче, особено когато цял живот си работил с хора и търсиш покой и хармония“, добави Игнат Игнев. 
Според информацията за село Изворче, публикувана на страницата на Община Ловеч, историята на населеното място датира от римско време, когато първите заселници на местността Изворец (днешен Извор) са започнали изграждането на селище в малката котловина. Името Изворец е известно от османските регистри като махала на с. Хлевене до 1900 г. До 1934 г. е именувано Изворджик, а от тогава и до днес - Изворче.