Музикантите, дори и най-виртуозните, говорят рядко и то обикновено за изкуство. Прието е, а е и вярно, че изпращат посланията си от сцената. Но големите музиканти са и граждани, които са обиколили света, имат много наблюдения, много ясни позиции и си струва гласът им да бъде чут не само за изявите им на сцената. Лична отговорност на всеки е да гласува на избори - това коментираха пред БТА известни артисти, участници в международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе, чието 62-ро издание ще бъде закрито тази вечер в Доходното здание в крайдунавския град. 
"Задължително трябва да се гласува на избори. Причината е, че прекалено много време се борим с липсата на вяра и доверие. Лична отговорност е да се излезе и да се гласува", каза цигуларят Светлин Русев.
Диригентът и композитор Емил Табаков заяви, че е тъжен, когато се говори за политика. "Спрях да имам отношение към политиката. Бил съм в политиката, бил съм и министър, но нещата се развиват по такъв начин, че изгубих отдавна надеждата, че може нещо да стане. Тъжен съм", каза маестро Емил Табаков. Той заяви, че иска България да бъде като много други държави - с отношение към хората от страна на ръководните кадри. "В нашата страна не се оценява труда на хората. Всеки се бори сам и не усеща държавата зад себе си. Като ходя по света, разказвам за България с гордост, но това не помага", обясни маестро Табаков. 
Перкусионистката Виви Василева коментира, че всеки трябва да се интересува от политика. "Ние сме зависими от политиката, която трябва да реши най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът, както и да държи демокрацията, която е много важна. Навсякъде в Европа се вижда, че ако не се борим за демокрацията, то тя е много лабилна", каза Василева. Тя заяви, че в чужбина с гордост казва, че е българка. "Не съм родена в България, не съм израснала в България, но всяко лято съм била тук. Тези лета са имали огромно влияние върху моята личност", обясни музикантката.
По думите й светът днес е изправен пред три големи предизвикателства. "Трябва да успеем да опазим природата и да спрем глобалното затопляне. Това се говори от години, но нищо не се прави. Трябва заедно да работим и да вземем решение. Друго предизвикателство е изкуственият интелект, който от една страна има огромен потенциал да ни помогне, но от друга носи и опасност. Войната в Украйна също трябва да бъде прекратена. Тя е толкова безсмислена", каза Виви Василева. Музикантката заяви, че имам право да гласува на парламентарните избори в България и ще го стори в Австрия. "Много е важно да се гласува, защото ние се раждаме и мислим, че демокрацията е даденост. Но това не е така - ние трябва да продължаваме да се борим за нея. Много е важно да гласуваме и да поемем отговорност, а не да мислим, че всички други са виновни за състоянието, в което живеем", обясни перкусионистката. 
Цигуларката Лия Петрова заяви, че всеки човек трябва да заеме позиция за собствения си живот. "Аз гласувам и смятам, че това е много важно, въпреки че не живея в България. Не бих казала, че съм много запозната с политиката. Разбира се, че следя какво се случва по света, в Европа и най-вече в България. Интересувам се от политически формации, за да мога да направя своя избор. Смятам, че ние, като граждани, сме длъжни да гласуваме, защото това е нашият живот, нашата съдба. Изключително важно е да заемем позиция за собствения си живот", каза Лия Петрова.
Тя заяви, че би искала България да е страна, която да не се свързва по никакъв начин "с корупцията, с далаверите и така да го кажем - да минем между капките". "За жалост съм забелязала, че когато имам концерти в чужбина и разберат, че съм от България, първите думи при разговор, които излизат, е корупцията. А искам да ни свързват с много интересната ни история, с много талантливите хора, с големия ни потенциал - това би било страхотно", каза цигуларката Лия Петрова.
Диригентът Пламен Джуров заяви, че гледа на политиката с основателно подозрение, но е много важно да се гласува. "Политиката е различна в различните страни. В България политиката е доходно занимание. На мен не ми достига достатъчно интелигентност, познания и смелост у нашите политици. Твърде силно е влиянието на партиите и пропускаме силата на държавата. Гледам на политиката с основателно подозрение. Да сте прочели план как България ще се справи с демографската криза, как ще помогне на младите хора и как ще се реши проблемът с възпитанието им", каза Пламен Джуров.
По думите му има няколко типа недостатъчност в нашата страна. "Единият тип е сърдечна недостатъчност - не изглеждаме по най-добрия начин като общество, особено ако се следят социалните мрежи - наблюдават се лоши, припряни реакции. Другият тип е умствената недостатъчност - празни клишета от телевизора и в радио предаванията. Обществото е толкова разделено, че хората се съмняват изобщо, че сме нация. Разпадаме се на атоми", обясни маестро Джуров. 
Цигуларят Николай Минчев заяви, че се интересува от политика. "Най-обичам хората, които само се оплакват, но не си правят труда да отидат до урната и да гласуват. За съжаление те са много. Когато голям процент от избирателите се обединят и отидат да гласуват, тогава има реална възможност нещо да се промени", каза Николай Минчев. 
Цигуларят проф. Минчо Минчев заяви, че всеки трябва да избере онова, в което би могъл да повярва. "Нека всеки да избере онова, в което би могъл да повярва. Много от хората са обезверени, а други вярват много на медии, които невинаги отразяват действителността такава, каквато е", каза проф. Минчев. По думите му не трябва да ни е безразлично в какво общество живеем, в каква посока ще върви държавата, за да се стигне до едно по-добро настояще. "Ще гласувам и съм гласувал винаги, когато съм имал възможност. Ще съм много радостен този мой глас да се прибави към тази политическа сила, която да доведе държавата до просперитет. Не искам да кретаме. Много ми е мъчно, когато сме най-накрая в Европейския съюз, а в една черна статистика сме най-отгоре. От това ме боли", заяви проф. Минчо Минчев. 
А директорът на международния фестивал "Мартенски музикални дни" Ива Чавдарова кани всички почитатели на класическата музика на концерт тази вечер, с който ще бъде закрито 62-ото издание на музикалния форум. "Първо искам да поканя всички почитатели на класическата музика на концерт от 19:00 часа тази вечер в Доходното здание, като преди това ги приканвам да гласуват, защото е много важно да се гласува", каза Ива Чавдарова.