Дни на отворените врати организира през целия месец април Детският отдел на библиотеката при Народно читалище „Братство – 1884” в Павликени, съобщи за БТА Зорница Здравкова от културната институция.
По случай Международния ден на детската книга, от 3 до 21 април всички малки читатели, които са закъснели с връщането на книжки, ще могат да ги върнат без да дължат глоба за закъснението си, а всеки нов читател на библиотеката ще бъде регистриран без да заплаща такса.
От началото на 2023 година до края на март, общо 184 деца са записани като читатели в библиотеката. Най-малкият читател е на четири години, а най-търсените книги от децата са детските енциклопедии, книгите игри от поредицата "Приключения и загадки". От художествената литература най-предпочитани и заемани за четене вкъщи са книгите от поредицата "Дневникът на един дръндьо". Точно в този момент обаче най-четените книги са от списъка с номинираните заглавия за Националната награда "Бисерче вълшебно", уточниха от библиотеката.
В четири последователни дни до 8 април първокласниците от учебните заведения в общината ще представят своята грамотност с четене на приказки с поука и забавления с гатанки. В средата на месеца ще стартира традиционният „Маратон на четенето”, който ще започне с четенето на приказки  от Ханс Кристиан Андерсен по повод 218 години от рождението му. В този период с малки изложби ще бъдат отбелязани 395 г. от рождението на Шарл Перо, 130 г. от рождението на Елисавета Багряна, 135 г. от рождението на Дора Габе и 110 г. от рождението на Асен Босев.