Събитията в библиотеките събуждат любовта на децата към книгите и авторите, смята доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „Петко Рачев Славейков“ във Велико Търново.
През миналата година децата читатели в регионалната библиотека са били 4523, на възраст от седем до 18 години. До края на месец март на настоящата година читателите в детските отдели на библиотеката запазват активността. За това свидетелстват стойности като 6598 тома раздадена литература за дома и също така 1408 отчетени там посещения за заемане и връщане на книги, а новите издадени читателски карти са 1361, каза за БТА доц. Иванова, по повод утрешния Международен ден на детската книга. 
От седем години културната институция организира кампанията „Ела в библиотеката“, която насърчава децата и учениците да заемат и да четат книги в летните месеци. Традиционно кампанията започва на 1 юни и приключва на 15 септември, а отличените млади читатели биват награждавани през октомври, посочи Иванова и подчерта, че инициативата е под патронажа на председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.
Всеки месец културната институция организира любопитни събития за децата. От началото на тази година проявите са започнали с отбелязването на 175- годишнината от рождението на Христо Ботев. Учениците са чели негови стихове и са се запознали с фототипните издания на неговите революционни вестници. Също през януари в Детския отдел на библиотеката са гостували ученици по случай отбелязването на 395 години от рождението на Шарл Перо.
Възпитаници на детските градини са посетили филиалите на библиотеката през февруари, за да отбележат 140 години от рождението на детския писател Стоян Дринов. Те са се запознали с оригиналните книги на автора до 1944 г., съхранявани във фонда на библиотеката. Ученици в Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” са чели стихотворения от видния творец, работил също и като библиотекар.  
На 16 февруари, в навечерието на 150 годишнината от обесването на Васил Левски, деца от великотърновските училища са изнесли рецитал и са представили изложба по повод безсмъртието на българския национален герой. Гост на срещата е бил бившият преподавател от Великотърновския университет Стоян Долапчиев - правнук на Сава Саров, участник в Априлското въстание и осъден заедно с Бачо Киро от извънредния съд.
Средношколци са участвали в поетична вечер, посветена на 86 години от смъртта на поетесата Мара Белчева на 16 март. Програмата на Детския отдел на библиотеката е наситена със събития и през следващите месеци, а най-радващото е, че към тях е заявен интерес от всички училища и образователни институции, посочи доц. Иванова.
Най-често търсени от малчуганите заглавия през миналата година са от поредиците на Джеф Кини „Дневникът на един Дръндьо”, от Рик Риърдън „Похитителят на мълнии”, които са предпочитани за четене и по желание, а не само по задължение. След тях е важно да се отбележат Анет Тизон с поредицата за барбароните, Джоан Роулинг с поредицата за Хари Потър, Полет Буржоа с „Приключенията на Франклин”, Жилбер Делаи – „Марти”, уточни за БТА библиотекарят Момчил Шивачев.