С близо 40 процента се е увеличил за година броят на децата - читатели на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Това съобщи за БТА главният библиотекар в културния институт д-р Теодора Дянкова по повод на утрешния Международен ден на детската книга.
Ако през 2021 година броят на децата, регистрирани като читатели в културния институт, е бил 2995, то през миналата година е 4510.
Сред най-четените книги са поредиците "Дневникът на един Дръндьо", "Барбароните", "Мечето Падингтън", както и книжките на английската писателка Джулия Доналдсън.
Децата заемат от библиотеката също "Лукчо", "Зайчето Питър", книжки за домашни животни, за машини и динозаври.От българските автори любими са "Феята от захарницата" - на Катя Антонова, и поредицата "Маргаритка" - на русенския автор Илия Деведжиев.
По повод на Международния ден на детската книга Русенската библиотека се включи за десети път и в "Нощта на Андерсен". В инициативата тази нощ участваха 16 деца от различни русенски училища. Основната тема бе "Завръщане в приказките". Малките ученици се срещнаха със свои любими приказни герои и се включиха в много игри.
"Русенската библиотека е една от малкото библиотеки в света, където децата остават да нощуват, като това прави тяхното приключение още по-забавно и тайнствено", обясниха организаторите от културния институт.