Увеличава се броят на малките читатели в Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, особено след двете години пандемия. Това съобщи за БТА директорът Силвия Павлова по повод Международния ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април. За миналата 2022 г. читателите на библиотеката до 14-годишна възраст са били 2251. За отчетния период библиотеката се е сдобила с 450 нови детски книги. Най-често младите читатели са търсели художествена детска литература и енциклопедии.
Само от началото на тази година до момента в библиотеката и читалнята е имало над 4 200 посещения от деца, съобщи още директорът. Тя разказа, че най-малкият читател в регионалната библиотека е едва на 1 и 9 месеца и е записан на 20 март, тази година. 
И тази година, от 2 април, библиотеката „Христо Ботев“ във Враца стартира маратон на четенето. В него ще се включат журналистът Георги Милков, детските авторки Събина Георгиева и Цвета Брестничка, създателката на „Дракончето Ринти“ Доника Ризова и писателката Катерина Хапсали. Маратонът продължава до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.