Пролетен концерт изнесоха възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. Той бе под мотото „Не на шега“ по повод Деня на хумора 1 април. Събитието е от образователния модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с водеща директорката на училището Румяна Петрова. Тя подправи програмата с анекдоти за музиканти, които, според нея, са измислени от самите тях, защото имат силно развито чувство за хумор. 
Зрителите научиха, че класическата музика е такава, защото е устояла на времето. Това са произведения, които музикантите искат да свирят, а ние искаме да чуваме отново и отново, обясни Петрова. Тя изрази надежда, че и някои от актуалните сега музикални композиции и филми ще се превърнат в класика. Българският фолклор също е класика, отбеляза директорката, като припомни, че наша песен лети в Космоса като пример за постиженията на човечеството. 
Детският струнен квартет „Фортисимо“ се включи в концерта с романтичната пиеса „Под слънчевите лъчи“ на Шуман, брас квинтет изпълни „Фанфар” на Пърсел, а „Чардаш“ на Монти бе интерпретиран от Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов и солист Мартин Вълчев на ударни инструменти, който заслужи продължителни аплодисменти. Оркестърът предложи още и съвременна симфонична музика с „Юпитер“ из сюитата на Густав Холст „Планетите“.
За най-малките зрители отново имаше изненада - те бяха поканени да танцуват на сцената на пиесата „Пумпал”, подпомагани от балетистите Лазар Мирчев и София Караманова, които изпълниха преди това „Па де дьо“ от Чайковски.
Популярни пиеси и песни също бяха включени в програмата. „Армията“ малки цигулари от Ансамбъл “Виолино” изсвири „Ке Са“, а Представителният духов оркестър - „Хавана“ на Камила Кабейо с аранжимент на диригента на състава Любомир Александров. 
В концерта се изявиха и възпитаници на фолклорните специалности, които показаха мъжка копаница, пиринско и дайчово хоро, както и изпълнения на Тамбурашка група и народни песни със съпровод на каба гайда и кавал. 
Предстои на 4 април НУИ „Добри Христов“ да отбележи 20 години от началото на обучението по фолклор, отново с голям концерт във Фестивалния и конгресен център.