Увеличен интерес от страна на децата отчитат от Регионална библиотека  „Димитър Талев“ в Благоевград. Повече новорегистрирани малки читатели отчитат от детския отдел на библиотеката спрямо първото тримесечие на миналата година, сочи справка на БТА, направена по повод предстоящия Международен ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април. 
За първите три месеца на 2022 г. новите регистрирани читатели на Детския отдел на библиотеката са били 185, докато за същия период на 2023 г. те са 244, каза за БТА главният библиотекар Камелия Ангелова. 
Сред най-търсените от децата книги са „Агата“ от Александра Георгиева, „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини, както и „Барбароните“ от Анет Тизот. От малките читатели се търси и научнопопулярна литература, енциклопедии, свързани с митични създания, динозаври. Сред интересите им е и фантастиката, а от този жанр предпочитани са приключенията на Раули Джеферсън. Децата се интересуват и от книги за футбол, сред заеманите книги са и детски енциклопедии с „капачета“, които обхващат различни теми, както и романи тип комикс, каза още Камелия Ангелова. 
Приказките будят интерес в най-малките, това са основно деца на възраст, в която все още не могат да четат, те взимат приказки със своите родители, докато по-големите, които идват самостоятелно, търсят новите книги, обобщи тя. Детските книги и романи, които са били основно търсени преди няколко десетилетия, все още се четат, но интересът към тях е предимно през лятната ваканция, когато децата заемат книги от задължителните списъци, каза още Камелия Ангелова.