Стари български сортове домати иска да възстанови и да запази един от най-големите производители на разсад в Северозапада - Петър Петров от с.Чирен. За БТА Петров разказа, че вече е получил патент за производство за семена от сорта „Биволско сърце“, има и специална машина за пакетиране. Другите стари сортове, които отглежда са „Червен едър“ и „Селски розов“.  Засаждам, гледам растенията, пробвам различни технологии, обясни той.
Освен домати, производителят отглежда и продава разсад за български сортове краставици, патладжан, бели тиквички, пипер. Спазва стриктно съвременна производствена технология, за нещата, които не знае, се доверява на съветите на агрономи, а растенията обработва само с биоторове. Смята, че българските производители като него имат нужда от подкрепата на държавата. „Нас, производителите, никой не ни пита, за 11 години вие сте първият човек, който ми се обажда да се интересува“, каза Петър Петров.
По думите му една от необходимите мерки за подкрепа е по-сериозната регулация на пазарите и осигуряване на обособени места само за местни производители. Има необходимост и от сериозен контрол дали сортът, които се продава, е наистина този, който е обявен. По негови наблюдение много прекупвачи подвеждат хората, а когато се установи, че сортът е друг, вече няма на кого да се потърси сметка. „Има и такива, които използват моето име, за да продават чужда, неясно каква, продукция“, обясни Петров. Предупреждава също и че невинаги семената в пакетчета са от посочения сорт и съветва купувачите да се доверяват само на проверени във времето фирми  За да се спаси от нелоялната конкуренция, е поръчал специални купички за разсад с неговото име и телефон. 
Производителят е живял дълги години в Италия, но се върнал тук, за да възстанови и запази старите български сортове зеленчуци, тъй като е убеден, че няма по-вкусни от тях, а хибридите, които се предлагат на пазара, по думите му „съсипват българското земеделие“. „Стремя се да направя нещо, но една птичка пролет не прави. Аз обаче няма да се откажа“, категоричен е Петър Петров.