Министерството на иновациите и растежа и Европейската космическа агенция (ЕКА) организират на 3 и 4 април в София информационни дни за възможностите български фирми и научни организации да участват в Деветата тръжна процедура на ЕКА за България. Това съобщава пресцентърът на Министерството.
Министър Александър Пулев ще открие събитието на 3 април в София тех парк.
Над 7 млн. евро са получили досега 43 български космически проекта по програмата на Европейската космическа агенция, се посочва в информацията. Това е за периода от подписването на първото Споразумение за Европейска кооперираща държава между България и ЕКА през 2015 г., се уточнява в текста. Общо са проведени осем тръжни процедури, по които са постъпили над 130 български проектни предложения.
Деветата тръжна процедура ще стартира на 24 април т.г, като крайната дата за подаване на проектни предложения е 16 юни 2023 г. Кандидатстването ще става на електронната страница на ЕКА. Процедурата е насочена към български компании, академични и изследователски организации, пише в съобщението. Целта е да се насърчава участието на малки и средни предприятия, както и стартъпи с потенциал да развиват космически технологии и данни, да разработят иновации срещу климатичните промени и развитието на сектори като сигурност, земеделие, транспорт, авиация и др. Сред предметите на процедурата са космическа наука, научни изследвания и приложения, телекомуникации, микрогравитационни изследвания и др.
Събитието ще позволи обмен на опит между водещите български компании в космическия сектор и нови участници в процедурите. Ще бъдат представени успешни практики от изпълнените вече проекти, финансирани по Плана за европейска кооперираща държава .
Експерти от Агенцията ще дадат насоки за кандидатстването по космическата програма. В помощ на родните компании и научни организации ще бъдат проведени и безплатни обучителни курсове, които министерството е договорило преди няколко месеца.
Преди дни заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов коментира при откриването на международен семинар "Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната", че България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми към асоциирано членство в нея. Савов посочи, че страната ни има традиции в областта на космическите изследвания и технологии, но последните години е изгубила инерцията и трябва да навакса изоставането. Той напомни, че миналата година страната ни и ЕКА подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на космическия сектор.