Над 400 служители на МВР ще се грижат за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите преди и по време на изборите в Шуменско. Около 300 от тях ще реагират на сигнали и ще изпълняват задачи по охраната на изборните секции, обществения ред, изборните материали и пожарната безопасност. Това съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. 
Освен охраната в секциите, на разположение в ОД на МВР в Шумен са и мобилни групи. Те ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.
Служители на сектор "Български документи за самоличност" към ОД на МВР в Шумен ще оказват съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което ще им послужи само и единствено да упражнят правото си на глас. За да бъде издадено удостоверение, е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОД на МВР, в районните полицейски управления в областта или участък към тях до 17:00 часа днес, или на 2 април, от 8:30 до 19:00 часа. 
Както БТА съобщи вчера, засилено е полицейското присъствие в Шуменско. До 5 април в областта ще се извършват и засилени проверки за ограничаване на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия.