Български компании могат да участват в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство Forward Green 2023. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Събитието ще се проведе в Солун между 8 и 10 юни 2023 г.
България ще бъде държава - почетен гост на събитието, което гарантира на българските участници атрактивно позициониране, посочват от Министерството. Подготвя се и национален щанд, на който ще бъдат представени държавни институции, браншови и бизнес организации.
За българските компании, които имат интерес да се представят, организаторите предвиждат отстъпка от най-малко 10 % от цените за наем на изложбена площ, като размерът на отстъпката ще се определя от големината на съответния щанд. Повече информация относно условията за участие със самостоятелен щанд, както и документи за заявяване на участие, могат да бъдат намерени тук.
Forward Green 2023 ще бъде сред най-важните събития в календара на Международния Солунски панаир (HELEXPO). То e единственото гръцко изложение, насочено към темата за кръговата икономика. Изложението ще събере на едно място представители и експерти от правителствения и неправителствения сектор на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия и Америка и ще бъде платформа на дискусии, обмяна на опит и иницииране на съвместни проекти в сектора.
Форумът предоставя възможност на високо ниво да бъдат обсъждани темите за усложнената енергийна обстановка в Европа, алтернативните доставчици на енергоносители, мерки и технологии за повишаване на енергийната ефективност на предприятията и бита.
През декември миналата година служебният министър на икономиката Никола Стоянов посети Солун, където обсъди възможностите за потенциално сътрудничество с ръководителите на Солунския международен панаир (TIF-HELEXPO).
Стоянов се срещна с президента на TIF-HELEXPO Анастасиос Дзикас и с управляващия директор Кириакос Позрикидис, които предложиха България да стане почетна страна на изложението Forward Green.