Увеличават се малките читатели в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч, каза БТА директорът Юлияна Цанева по повод утрешния Международен ден на детската книга. По думите ѝ с всяка година броят им се приближава все повече до броя на възрастните читатели.
В Детския отдел на културната институция през 2021 г. са регистрирани 763 деца. За пръв път читателски карти са получили 294, като 41 от тях са на деца от 0 до 6 години. В отдела за възрастни броят на читателите е бил 983.
През 2022 г. са забелязва ръст, като читателите в Детския отдел вече са 866. С първа регистрация са 373. От тях 73 са деца от 0 до 6 години. В заемната за възрастни читателските карти са 988.
По думите на Цанева увеличеният брой читатели, особено на най-малките, се дължи на кампанията за поощряване на четенето, която библиотеката реализира. Тя включва посещения на библиотекарите в различни детски градини и запознаване на най-малките с книгите, летни занимални, съботни четения, рецитали, конкурси и други инициативи извън учебната подготовка.
Директорът на културната институция посочи още, че все по-често майки водят своите малки деца да се забавляват в новия детски кът на библиотеката сред книгите.
Най-четените детски книги са: „Разкази“ от Йордан Йовков, „Христоматия по литература за 5 клас“, „43 небивалици“ от Доналд Бисет, „Вълшебникът от Оз“ на Лиман Франк Баум, „Приказки по телефона“ от Джани Родари, както и традиционно предпочитаните „Феята от захарницата“ на  Катя Антонова и "Дневникът на един Дръндьо" от Джеф Кини.