От началото на годината се забелязва чувствително увеличение на читателите на Детския отдел в Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен, както на новозаписаните, така и на повторно регистрираните. Това съобщиха за БТА от културния институт по повод Международния ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април.
От библиотеката посочват, че все повече деца от детските градини заедно със своите родители посещават семейно библиотеката. В последното тримесечие най-търсените и заемани заглавия от фонда са: "Дневникът на един Дръндьо" от Джеф Кини, "Ана Ана" от Алекси Дормал, "Агата – моята първа година в училище" от Александра Георгиева, "Приключенията на понито Бриз и неговите приятели"; "Тролът Сърдитко" от Барбара ван ден Шпойлхоф.
В Детския отдел на библиотеката при най-голямото плевенско читалище "Съгласие 1869" също се радват на голям интерес от малките читатели. От началото на годината са регистрирани 203 деца, като за цялата минала година те са били 342. Очакванията са през тази година броят им да надвиши 500. И тук сред търсените заглавия е "Дневникът на един Дръндьо". През зимните месеци малките читатели се насочват към енциклопедиите, романи от чужди автори, комикси.
И от двете библиотеки обясняват, че най-голям брой новорегистрирани малки читатели имат през летните месеци, когато учениците четат книгите от препоръчителните летни списъци. Сред най-търсените са "Под игото" от Иван Вазов, разказите на Елин Пелин и Йордан Йовков, стихотворенията на Христо Ботев, "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" от Рик Риърдън и други.