Наблюдава се тенденция за увеличаване броя на малките читатели – спрямо 2021 година имаме стабилен ръст от порядъка на около 300 новорегистрирани деца, каза Теодора Денкова, директор на Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, в интервю за БТА по повод утрешния Международен ден на детската книга – 2 април. 
Културният институт си партнира с учебните заведения в областния град „изключително добре. Имаме тяхната подкрепа, за да можем в една по-различна от училищната среда, да провокираме интереса на децата към книгите и те да заобичат четенето от най-ранна възраст“, каза още Денкова. 
Библиотекари от сектор „Работа с деца“ редовно посрещат гости от училищата и посещават детските градини, допълни уредникът Даниела Василева. „От тази година стартирахме нова инициатива – „Ваканция в библиотеката“. Освен през лятната ваканция, организираме различни занимания за децата и през пролетните, междусрочните и коледните ваканции. Имаме четения, драматизации, творчески работилници, образователни и литературни игри“, разказа тя.  
По думите на Теодора Денкова все повече родители също водят децата си в библиотеката, независимо от тяхната възраст, с идеята досегът до книгите някой ден да ги превърне в нейни редовни посетители. „Имаме нерегистрирани читатели и на по годинка“, допълни директорът на културния институт. 
Сред най-малките популярни са книжките с подвижни капачета, панорамните и тези с много илюстрации, а сред подрастващите на голям интерес се радват комиксите – особено на Marvel, и манга романите, споделят двете. По техни наблюдения графичните романи с по-малко текст пораждат интерес и към друг вид литература. 
Според директора на културния институт хартиеното тяло остава предпочитано пред електронните книги. „Децата, родителите и самите ние се наситихме на дигиталното съдържание, което ни залива отвсякъде. В това забързано ежедневие времето никога не е достатъчно, но досегът до хартиения носител носи спокойствие, уют и усещане, че минутите, прекарани между страниците на една книга, са само за нас“, каза Денкова. 
Интерес от страна на децата има и към по-старите носители като грамофонни плочи, аудио касети и диафилми, но търсенето им зависи от това дали родителите разполагат с необходимата техника, за да ги използват. „Редовно в нашия летен детски клуб правим ретро представяне на тези носители и децата са наистина въодушевени“, допълни тя. 
Регионалната библиотека „Дора Габе“ ще се включи и в тазгодишния XVIII Маратон на четенето, който ще продължи от 2-ри до 23 април и е част от Националната кампания „Походът на книгите“, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга“. 
През този период екипът на културния институт е предвидил разнородни прояви – четения, срещи с писатели, беседи, образователни игри, информационни дни, конкурси, изложби, творчески работилници.