Чувства се значително увеличаване на броя на посетителите, на записаните деца, интересът е голям, особено след пандемията се наблюдава истински бум на посещенията в библиотеката. Това съобщиха за БТА от Детския отдел на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен по повод Международния ден на детската книга – 2 април.
В културната институция се подготвя 25-о юбилейно издание на единствения в страната Национален фестивал на детската книга, който ще се състои от 10-и до 12 май 2023 г.
Търсят се най-различни книги, а през лятото търсенето е главно по учебните списъци за лятната ваканция. Интересите са разнородни - енциклопедии за животни, за хората в древността. Все по-предпочитани са романи от български автори, като вероятно за това спомага и ежегодният фестивал на детската книга, на който се представя най-новата продукция на детски автори, илюстратори и издатели.
Увеличава се търсенето на книжки за деца с по-специфични потребности, които касаят емоции, състояния и проблеми, болезнени за децата и как да им бъде помогнато. Интерес има и към традиционно предпочитани поредици, като "Хари Потър", българска и световна класика за деца, посочват от библиотеката.