Децата със специални потребности са щастливи, когато са с конете и помежду си изграждат силна връзка, казва терапевтът и инструктор по езда Ваня Тодорова от конна база „Ахил“ в близост до София. Деца и младежи от аутистичния спектър, с генетични нарушения като Синдром на Даун, с поведенчески проблеми като хиперактивност, с интелектуални или двигателни затруднения са сред най-честите посетители на мястото. Три коня са включени в терапиите с тях, а тази година се обмисля в хипотерапията да се включи още един, каза Тодорова.
Децата със специални потребности могат да се уморят от традиционните терапии, където има очаквания те да постигнат конкретни неща, а при конната езда усещат свобода, защото общуването с конете е и под формата на забавление, каза Тодорова. Тя посочи, че ритъмът на движение на конете е специфичен и успокоява. 
Преди пет години Тодорова се посвещава на работата с тези деца. С годините изгражда близка връзка и със семействата им. Създава фондация „Можем заедно“, включва се и в инициативата „Да се запознаем“ заедно с фотографа Анна Йончева. Целта е една – обществото да приеме различните деца. Общуването с тях за Тодорова е урок.
Погледнах в друга посока, с повече въпроси отколкото отговори, за това как тези деца живеят, за усилията, които полагат семействата им да им осигурят нормален живот. Мотивирах се да им бъда от помощ, сподели тя.
Ако в началото започнахме с плахи стъпки с няколко деца, днес чакащите и нуждаещите се са много, коментира Тодорова и добави, че 10 семейства чакат да бъдат включени в терапията.
Спасяването на конната база
Тодорова е водещият двигател за изграждането и поддържането на конната база. Собствениците на терена обаче искат да го продадат и затова организираме кампания с набиране на средства, за да мога да откупя мястото и то да продължи да съществува по същия начин и да е все така полезно за децата със специални потребности, разказа тя.
Благотворителен базар за набиране на средства в подкрепа на конната база ще бъде организиран днес и утре в парка пред Националния дворец на културата. Ще бъдат представени различни ръчно изработени произведения от творци от цялата страна. От 11:00 до 17:00 ч. посетителите ще могат да се запознаят лично с Ваня и децата, за които конната база „Ахил“ се е превърнала в любимо място. 
Децата със специални потребности много често са отхвърлени, от тях се очаква повече, смята Мариана Станимирова, която е майка на 10-годишната София с аутизъм. Хипотерапията оказва много благоприятно влияние върху децата с аутизъм -  определено успокоява, прави ги щастливи, помага им за подобряване на координацията, проприоцепцията, стойката на гърба, коментира тя.
През 2019 г. Стоименова води дъщеря си и сина си в конната база и намира подкрепа. Планирането при терапията е много важно, Ваня Тодорова постави цели още от началото, отбеляза Стоименова. Конна база "Ахил" е мястото, където всички ние, родителите на деца с увреждания, се чувстваме добре и като у дома си. Ваня и екипът й непрекъснато правят подобрения, каза още тя. 
В момента дъщеря й не посещава конната база, защото е във Финландия със семейството си. Нямаме търпение да посетим конете отново през лятото, добави Стоименова.
Повече информация как да подкрепите каузата има в профила на фондация "Можем заедно" във фейсбук.