„Книга за Нери“ в памет на Нери Терзиева (1952 - 2022) бе представена днес в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Автор на тома е съпругът на журналистката Евгений Тодоров.
„Една от причините да подходя с боязън към тази книга е, че въпреки 46-те години, през които сме заедно, тя 25 години живя в София. Не само това, но и цели периоди от нейния живот аз не ги познавам“, коментира Евгений Тодоров. Според него журналистката не е споделяла, особено когато има някакви проблеми.
„Мисля, че рискът си заслужаваше, защото се оказва, че около Нери и семейството обикалят, да не кажа „митове“, много културна дума е „мит“ – откровени лъжи. И мисля, че тази книга ги разсейва. Освен това, тези колеги, които евентуално пак ще пишат някога за нея, вече ще разполагат с малко повече материал, който да използват“, каза Тодоров. По думите му две трети или три четвърти от интервютата, които могат да се намерят с Нери Терзиева онлайн, са фалшиви.
Това е втора премиера на „Книга за Нери“, имахме и премиера в Пловдив, каза редакторът на книгата Валентин Георгиев. Той разказа, че е бил изненадан, когато е разбрал чрез Фейсбук, че Евгений Тодоров пише том със спомени за Нери Терзиева. „Беше краят на миналата година. Изненадан бях, защото тя скоро си беше отишла. Обадих му се, все пак „Хермес“ е издал осем негови книги. Поговорихме. Каза, че му трябва още малко време, за да я довърши. Имало и доста снимки, повечето – непубликувани“, разказа Георгиев.
„В книгата Евгений обяснява какво го е подтикнало да я напише – приятели. Според мен е искал да спечели и време, сякаш се е страхувал от забравата. И друго – напомня ми терапия, която да притъпи болката от загубата на близък човек“, коментира редакторът на „Книга за Нери“. Нери заслужава такава книга и Евгений е най-подходящият автор – двамата живеят заедно 45 години, свързват ги семейството и работата, допълни още той.
Пред публиката в СГХГ Евгений Тодоров коментира, че вече получава въпроси дали би написал втори том на „Книга за Нери“, като посочи, че в такъв проект е добре да се включат повече нейни колеги и приятели. „Има вече идея да се направи нещо като антология на Нери с нейните предавания от Българската национална телевизия“, допълни Тодоров.
На 2 юни ще се направи един ден на Нери, коментира по време на събитието Юлиана Методиева. По думите й снимки с журналистката ще бъдат разположени в Чешкия културен институт, а в рамките на деня ще бъде направена и прожекция на филма „Откраднати очи“.
Методиева коментира още, че по идея на Асоциацията на европейските журналисти в България ще бъде учредена награда за млади телевизионни журналисти на името на Нери Терзиева.
На премиерата на „Книга за Нери“ в София присъстваха още Бойко Василев, Тони Николов, заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности'' в Столичната община Мирослав Боршош и др.
Нери Терзиева е родена във Велинград. Завършила е журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1975 г. до 1989 г. е била репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център към Българската национална телевизия (БНТ). От 1990 г. е продуцент на новините, водещ на централната информационна емисия "По света и у нас" и програмен директор на БНТ (1990-1993). Основател и директор на телевизионната програма "Ефир 2" в БНТ от 1 юни 1992 г. Тя е съавтор и водещ на първото икономическо предаване по БНТ - "За един милиард". От 27 януари 1997 г. до януари 2002 г. Нери Терзиева е секретар по печата на президента Петър Стоянов. Автор е на проекта "Темпо" за национална независима телевизия, спечелил конкурс в 36-ото Народно събрание (1991-1994). В периода 2015 – 2019 г. Нери Терзиева ръководи "Българска международна телевизия" ("Би Ай Телевизия" - BIT). Автор е на много документални филми и сценарист на игралния филм "Откраднати очи" (2005). На 29 май 2016 г. е удостоена със специалната награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" за принос в телевизионната журналистика и старта на "Би Ай Телевизия".