17-годишен ученик от София е изпратил част от имейлите със заплахите за поставена бомба в училищата в цялата страна. Той е арестуван от ГДБОП за 24 часа, съобщи БНР.

Младежът учи в една от гимназиите за информационни технологии в столицата. При изпращането на заплашителните мейли с него са били още няколко негови съученици. Младежите са били подтикнати да направят това от първите медийни публикации за заплашителни писма, получени на 27 и 28 март в част от училищата в цялата страна.

При разпитите момчето е признало че на 29, 30 и 31 март от личния си телефон създал четири пощенски кутии в "Гугъл", от които е изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управления със заплахи за поставени бомби.

Младежът е обяснил, че е пратил имейлите защото не му се е ходило на училище.

Намерени са компютър и телефон, които са били използвани за целта.

Материалите вече са докладвани на Софийската районна прокуратура.

По-рано през деня стана ясно, че друг 16-годишен ученик е изпратил анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на училище в Пазарджик. Сигналът е получен на 28 март на тел. 112. Подателят съобщил, че в сградата на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в областния град е поставено взривно устройство. Оказало се, че момчето учи в същото училище.