Институциите във Враца са готови за провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 април. Това заявиха пред медиите областният управител Георги Митов, говорителят на районната избирателна комисия (РИК) във Враца Силия Иванова и началникът на „Охранителна полиция“ - Враца комисар Иван Коцев.
„Ще се постараем с колегите от Областната дирекция на МВР да осигурим непрекъснатост на изборния процес. Дори и да има получен сигнал за взривно устройство към него ще бъде подходено по най-деликатния начин, за да не бъде прекъсван изборния процес“, каза Митов.
По думите му организираният в Драматичния театър във Враца преброителен пункт е обезпечен с необходимия брой маси, компютърни конфигурации, столове. Осигурено е допълнително захранване с електричество и интернет връзка. Залата, където ще изчакват секционните избирателни комисии (СИК), се отоплява още от понеделник, за да се чувстват хората комфортно. Монтирани са допълнителни осветителни тела и пред входа на Драматичния театър, и в залата за приемане на протоколите. Ще има и допълнителни хора от Областната администрация, за да подпомагат организационно РИК, съобщи още Митов.
В охраната на изборите ще се включат общо 500 полицаи и пожарникари от областта, информира и началникът на „Охранителна полиция“ - Враца Иван Коцев. По думите му при застъпване служителите на реда ще направят оглед на всички помещения в сградата и ще запечатат тези, които няма да се използват за изборите, със специални лепенки. Останалите помещения ще бъдат запечатани от съответната СИК. „Имаме планове, разчети, автомобили. Всяко районно има подвижни групи, които ще отработват сигналите“, обясни още комисар Коцев.
Говорителят на РИК-Враца Силия Иванова обясни, че утре, по график, когато ще се раздават материалите, ще пристигнат и машините за гласуване. С тях ще бъдат раздадени и телефоните за видеозаснемането, като преди това представителите на "Информационно обслужване" ще ги проверят. Тя допълни, че за селата, където покритието на интернет не е добро, е дадена инструкция телефоните да бъдат включени на запис, като към изборните книжа ще се добави и констативен протокол, че излъчването не е осъществено по технически причини. Самият запис също ще се приложи. Във врачанско в неделя ще работят 325 СИК, съобщи още Силия Иванова.