Нов посетителски център бе открит днес до прочутата тракийската гробница край свиленградското село Мезек, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът на Свиленград Анастас Карчев откри обекта, който представлява цялостен ремонт на съществуваща сграда, реновирана по проект.
Посетителският център е създаден с мисията да надгражда културно-туристическия продукт на региона, разкривайки богатството на дълголетни традиции и вдъхновяващото историческо наследство на Свиленград, отбелязаха от общината. Той се намира в имота на паметника с национално значение "Тракийската куполна гробница" в местността "Мал тепе" край Мезек.
Изградени са нов покрив, дограма, външна изолация на сградата, нова електрическа инсталация и довършителни дейности. На първия етаж са обособени офис-приемна за туристи и презентационна зала. На втория етаж посетителите ще могат да наблюдават чрез VR устройства 3D разработка за Свиленград. В интерактивна зала с електронен гид ще се представят късометражни филми на различни теми от миналото на града.
Последният голям проект, свързан с мезешката гробница, бе реализиран през 2013 година. Тогава с 3,1 млн. лева в некропола, проучен през 1931 година от Богдан Филов, бяха експонирани 14 холограми на артефакти, намерени при проучването му. Ремонтиран бе пътят до гробницата и се откри веломаршрут от общинския център до мястото.