За шеста година изследователи на живота и творчеството на именития художник и писател Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир, се събраха в едноименния литературно-художествен (ЛХМ) музей в Казанлък, за да представят свои доклади в научната конференция „Чудомир – познатият непознат“. Научен ръководител е историкът проф. д-р Петко Петков. Събитието е част от програмата на 29-ите Чудомирови празници, организирани от музея, съвместно с Община Казанлък и фондация „Чудомир“, а съорганизатори на конференцията са Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей (ИМ) „Искра“ – Казанлък, чиито директори д-р Чавдар Ангелов и д-р Момчил Маринов също присъстваха на официалното откриване на събитието. 
Форума откри директорът на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова, която каза, че целта на ежегодната програма на „Чудомирови празници“ в Казанлък е да напомня за делото на твореца и да обогатява представата за него. Тя пожела на всички ползотворна работа и напомни, че от предходните шест конференции са издадени сборници с представените доклади, които са основателна гордост за културния институт. 
Председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев подчерта, че за него конференцията е „венецът на празниците“, защото в Казанлък се събират хора, които познават Чудомир, имат поглед върху творчеството му и разглеждат проблеми от различно естество. 
„Организирането на този форум е наш професионален дълг, защото макар и НПМ „Шипка – Бузлуджа“ да е последният създаден в Казанлък музей, по един или друг начин ние дължим съществуването си на хора като Чудомир“, коментира директорът на културния институт д-р Чавдар Ангелов. Той изрази увереност, че и занапред резултатите от конференцията ще бъдат все така добри и допълни, че тази година ще бъдат засегнати много интересни моменти както от творчеството на Димитър Чорбаджийски, така и теми, свързани с живота и семейството му. „Надявам се, че томът, който ще излезе от тазгодишното издание, ще направи Чудомир още по-разпознаваем за широката общественост“, каза още д-р Ангелов. 
Проф. д-р Петко Петков благодари на организаторите за честта да координира подготовката и издаването на сборниците. Той коментира, че това е един форум, който за пореден път ще покаже нови страни от творчеството на именития и многолик творец. „Димитър Чорбаджийски продължава да занимава публиката и да е интересен както за казанлъчани, така и за всички българи“, подчерта проф. Петков, който е и един от участниците в конференцията. „С доклада си реших да погледна по малко по-различен начин върху документалното наследство на Чудомир, което е твърде богато. Освен дневника, който е отдавна публикуван и освен събраните съчинения, в музея имат и непубликувани материали, които ми предоставиха – негови сказки, чернови на лекции и на статии, които не е издавал. Понеже честваме и годишнина от кончината на Васил Левски, реших да посветя доклада си на тази тема – как Чудомир представя в своите материали личността на Апостола“, посочи още той.  
Сред останалите теми в докладите на конференцията са пътуванията на Чудомир, неговите спортни увлечения, непубликувани писма на автора, равновесието между човека и писателя Димитър Чорбаджийски, както и личността на неговия брат Георги Чорбаджийски, представена в научния доклад на д-р Чавдар Ангелов. Останалите участници в тазгодишното издание на форума са проф. д.и.н. Вера Бонева, д-р Росица Чернокожева, Лилия Димитрова, гл. ас. Петър Хаджинаков, проф. д.ф.н. Николай Аретов, проф. д-р Алберт Бенбасат, доц. д-р Николай Петков, Юлий Йорданов, Светлин Радев и Добрина Матова.