На обявен за международно издирване за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти мъж с двойно гражданство - нидерландско и турско, бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" от състав на Окръжния съд в Хасково, съобщиха от Съдебната палата. А. Ш. (55 г.) е търсен с Европейска заповед за арест от съд в Румъния.
Там срещу А.Ш. се провежда наказателно производство за извършено престъпление - трафик на 31 мигранти с цел укриване, насочване, транспортиране и преминаване през държавната граница на Румъния към Западна Европа. Обвиненият е бил задържан при влизането си от Турция у нас на граничния пункт "Капитан Андреево" на 29 март.
Мярката трябва да гарантира неговото явяване в основното съдебно производство по екстрадиция. За налагането на най-тежкия способ за процесуална принуда съдът е отчел, че е налице предпоставка лицето да се укрие. Определението може да бъде обжалвано или протестирано в Апелативния съд в Пловдив.
Над 90 на сто от международно издирваните лица в Хасковския съдебен район биват задържани на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Обичайната съдебна практика е те да бъдат оставяни в ареста до екстрадицията им.