Министерство на вътрешните работи е съдействало на Европейската прокуратура по разследването за възможна корупция и злоупотреба с евросредства за ремонти в центъра на София, потвърдиха за БТА от ведомството.
Както БТА съобщи Европейската прокуратура извършва днес обиски на пет адреса със съдействието на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се уточнява в съобщението от европейската институция.
Оттам допълват, че разследването се води под името "Пътят на жълтите павета" и се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие, както и възможна корупция, с изчислени щети от поне три милиона евро.
Европейската прокуратура е започнала това разследване през есента на миналата година по съобщения в медиите. Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, спечелили обществени поръчки.
Пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до Българската академия на науките, е част от проекта за възстановяване на централната градска част, т.нар "зона четири". Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Пренареждането бе извършено през лятото на 2022 г. от фирма „Трейс Груп Холд“ по възлагане на Столичната община. Малко след като движението по пренаредените павета бе пуснато, част от тях се разместиха. Изпълнителите обясниха това с тежкия автомобилен трафик. Кметът на София Йорданка Фандъкова наложи санкции от 100 000 лв. на фирмата-изпълнител и увери, през есента на 2022 г., че всички участъци с разместени павета, ще бъдат пренаредени за сметка на фирмата. По думите на Фандъкова тогава компромис с никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен. Проблемният участък за пренареждане, е само около пет процента от общия договор на общината с фирмата изпълнител, който е на стойност около 17 млн. лв. и засяга цялата „зона четири“ от Централната градска част, обясни кметът. Тя обоснова глобата с увреждането на културна ценност каквито са жълтите павета съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община, т.нар. Закон за София, в който по думите на Фандъкова Столичната община е успяла да защити санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата. Кметът на София обяви през януари тази година, че е създаден експертен съвет с участието на проф. инж. Димитър Назърски, който да предложи устойчиво и трайно решение за пренареждането на жълтите павета и то да бъде и моделът, по който подобни ремонти ще се правят и в бъдеще.