БТА и фондация „Стоян Камбарев“ сключиха договор за сътрудничество. Споразумението подписаха заместник-генералният директор по „Информационна политика“ в Българската телеграфна агенция Евгения Друмева и председателят на управителния съвет на фондацията Деси Тенекеджиева.
„Това, което мен ме впечатлява, е, че вие съществувате вече 14 години. Тоест, показали сте една устойчивост“, коментира Друмева. По думите й, това е впечатляващо, защото много хубави идеи и благородни начинания не успяват да просъществуват дълго време.
Видях колко много млади хора и таланти сте подкрепили и това наистина много ме радва, коментира заместник-генералният директор на БТА. „Радва ме и това, че ние също ставаме днес ваш партньор, съмишленик, надявам се и приятели“, допълни още Евгения Друмева.
„Аз имам привилегията да стоя от двете страни на тази среща, защото съм учредител на фондацията. Както още тогава разпознахме, че благодарение, разбира се, на активността и предприемчивостта на Деси Тенекеджиева, но и заради паметта и красотата на един талант в българския театър - Стоян Камбарев, това е едно начинание, което ще бъде важно за българската култура. И никак не се излъгахме в това. И заедно с това работя в БТА за дирекцията за култура, която сега ще може да отразява дейността на фондацията“, коментира директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов.
По думите му, дейността на фондация „Стоян Камбарев“ е много важна поради една генерална причина. „Във всяка култура, да не говорим в българската, достъпът на младите е труден. Реализираните хора и реализираните поколения трудно правят онази крачка леко встрани, за да могат да дадат път на следващия талант“, каза доц. Лозанов.
„С БТА сме партньори от много години. Без да сме официално партньори, винаги сте отразявали всичко, което сме правили, и това е един белег на приятелство и наистина на доверие към това, което правите, но сега вече съвсем официално ще бъдем партньори“, каза председателят на управителния съвет на фондацията „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева.
Тя разказа, че за 14 години организацията е подкрепила повече от 120 млади артисти и е реализирала над 200 арт проекта. „Това не са просто награди, в които се дават пари, чекове или статуетки. Това е изключително сериозна мащабна дейност, която се осъществява от супер скромен екип“, коментира актрисата и продуцент.
Според Деси Тенекеджиева до десетата година фондацията не е имала институционална подкрепа, като отскоро получава такава от Столичната община и Министерството на културата. „Това са важни неща, които смятам да се кажат, защото резултатите, които ние постигаме, са очевидни и бих казала, че са много малко организациите в България, които успяват с много усилия да акумулират собствени частни средства и да реализират проектите си, да са верни на мисията и на целите си“, допълни тя.
Пред медии в националния пресклуб на БТА бяха представени четирите традиционни кампании на фондация „Стоян Камбарев“ – наградата „Полет в изкуството“, наградите за кино „355“, „Елхи на таланта“ и благотворителния бал в Лондон под патронажа на княз Кирил.
„Поласкан съм да съм тук. Това е фантастична кауза и фантастична фондация“, коментира холивудският актьор и продуцент Гари Стреч. Той е член на международното жури на награда за кино „355“ и ще връчи едно от отличията на церемонията за връчване на наградата „Полет в изкуството“ на 24 април.
Познавам Деси Тенекеджиева от повече от 20 години и откакто я познавам, тя се застъпва за младите български таланти, допълни Стреч. „Във филма, който снимахме – „The Wheels Of Heaven“, двата главни персонажа са българи. Аз бях изпълнителен продуцент на филма и бях много ангажиран творчески. И с Деси говорихме много за главната героиня, която е младо момиче – дали да използваме звезда, дали да използваме име, но Деси продължи да настоява да опитаме да намерим млада българска актриса“, разказа той. По думите му, след като е спечелила кастинга, Елеонора Иванова е била страхотна във филма. „За мен беше удоволствие да гледам как разцъфва този талант“, коментира Стреч и допълни, че това е породило идеята за осъществяване на уъркшоп в България с основен фокус върху практиките в Холивуд.