Очакваме новият туристически сезон отново да бъде  успешен, каза за БТА главният екскурзовод в Регионалния исторически музей в Разград Славяна Цонева. Музеят минава от 1 април на лятно работно време, като сезонът ще продължи до края на октомври. Старт на летния сезон на културната институция беше даден днес в Интерактивния музей на територията на древния „Абритус“. Началото на сезона беше съпътствано с различни прояви и много изненади.
Цонева сподели, че през миналия туристически сезон Археологическият резерват Абритус и експозициите на музея са били разгледани от над 20 000 души от всички краища на страната и от чужбина. Резерватът е бил посещаван и от много граждани, дошли просто да се поразходят, да разгледат откритите експозиции и археологически обекти. Интерес сред ученици и граждани са предизвикали и различните културни събития и инициативи, които тази година ще бъдат обогатени. С част от тези инициативи се запознаха ученици от училищата „Васил Левски“ и „Н.Й.Вапцаров“. Аниматори посрещнаха малките гости на музея, пред които беше представена обогатената за туристите сезонна програма. Децата имаха възможност да се пременят в антично облекло и да се снимат за спомен с новата рамка за автопортрети. Участваха също в сечене на монети, бяха и първите, които имаха възможността да поиграят на настолните игри от Античността и Средновековието – римски шах Рота, дама и алкерк, които са една от новите атракции в Интерактивния музей в Разград.
Славяна Цонева заяви, че посетителите на Регионалния исторически музей в Разград ще имат вече възможността да ползват услугата аудиогид, която ще дава подробна информация на различни езици за историята на Абритус. В началото на юли отново ще се проведе и лятната образователната програма „Един ден в Абритус“, насочена към малчуганите. Тя цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Програмата включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим, допълни главният екскурзовод в музея в Разград.