Нов бряст бе засаден в Къкринското ханче, редом до вековното дърво, което е единственият свидетел на историческите събития от декември 1872 г., когато е заловен Васил Левски, съобщават от общинската администрация. 
Поводът е, че през февруари се навършиха 150 години от гибелта на Апостола на свободата, а причината – изчерпани са всички възможности за поддържане на ствола на стария бряст. Вековният паметник ще остане колкото е възможно по-дълго време, допълват от администрацията.
Историкът Пламен Мяшков припомни съдбата на стария бряст. През 1997 г. дървото се е разцепило след буря, после е консервирано. Тогава специалистите са посочили, че неговата възраст е 150 години. Металната арка, която поддържа ствола, е изработена по проект на художника Александър Иванов. 
Новото дръвче е подарено от Държавно горско стопанство „Борима“, добавиха от Община Ловеч.
БТА припомня, че именно в Къкринското ханче са заловени от Ловешката турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. В края на 19-и век пожар унищожава порутената вече сграда и остават само основите ѝ. На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина. Две години по-късно е положен основният камък, а през 10 май 1931 г. ханчето е открито и се радва на посетители.