Не видеонаблюдението, а смените на членове на секционни избирателни комисии (СИК) в деня на вота може да забави отчитането на резултатите, коментира на брифинг заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол Мариана Гърдева.
Видеонаблюдение ще има в 228 от общо 238 секции в област Ямбол. Заснемане на броенето на вота няма да има десет секции – в болниците, в ареста и подвижните. Преброяването на гласовете ще се извършва по същия начин, както на предходни избори, каза Гърдева.
„Няма всяка бюлетина да се представя пред заснемащото устройство, а ще се говори на висок глас при пълна тишина в секцията, така че да се чува и записва посоченият глас за коя партия или коалиция е, или за коя преференция“, обясни тя.
Продължават смените на членове на секционни избирателни комисии в 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район. По закон те са възможни и в изборния ден, но не са желателни, коментира зам.-председателят на РИК – Ямбол.
„И в момента има огромно текучество. Сменят се не само членове, а и ръководства на комисии. Добре е да са по-малко смените в изборния ден, за да могат комисиите да са подготвени, да знаят как да се справят и да нанесат резултатите в протокола“, каза още зам.-председателят на РИК.
В 156 секции в областта вотът ще се упражнява и с машини. Секции ще има в ареста в Елхово и в трите болници в Ямбол – държавната „Св. Пантелеймон“, частната „Св. Йоан Рилски“ и Специализираната болница по кардиология. Мобилните урни за хора с увреждания са шест – две в община Ямбол, три в община Тунджа и една в крайграничната община Болярово.
По предварителни списъци избирателите са 106 864, което е с 63-ма повече от предходните избори на 2 октомври 2022 г.