Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел се срещна в Българската академия на науките (БАН) с председателя ѝ акад. Юлиан Ревалски. Това информират от научната институция на своята интернет страница.
На срещата, състояла се вчера, присъстваха зам.-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, главният научен секретар проф. Нели Косева и научният секретар в направление “Културно-историческо наследство и национална идентичност” доц. Елка Трайкова.
Акад. Ревалски запозна еврокомисар Габриел със структурата на БАН и основните научни направления на работа. Проектите на академията и участието на учените в рамковите програми “Хоризонт 2020” и “Хоризонт Европа” представи проф. Нели Косева. Тя отбеляза, че за последните три години институтите на БАН работят по 62 проекта в РП “Хоризонт 2020”, като привлечените средства са 11,3 млн. евро. За периода 2021–2023 г. БАН участва с 27 проекта в РП “Хоризонт Европа”, а бюджетът 7,5 млн. евро. Проф. Косева представи участието в рамковите програми по направления, в програмите “Мария Склодовска Кюри”, Еразъм, двустранното международно сътрудничество на академията и актуални национални проекти.
По повод 24 май в Европейския парламент в Брюксел, със съдействието на еврокомисар Мария Габриел, БАН ще представи изложба за делото на Св. Паисий Хилендарски и сборника “Българските азбуки”. Книгата аргументирано обосновава българския принос в духовното развитие на всички славяни и на европейската цивилизация.
Изложбата е подготвена от Централната библиотека на БАН по повод 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от създаването на “История славянобългарска”. /ИРС