Обучението по хуманитарни науки - по български език, история, география, трябва да става в иновативна среда, със съвременни технологии, както е и по природни науки в STEM центровете. Младите хора трябва да знаят българския език и история, да познават българските автори и географията. Само така ще могат да живеят заедно и да споделят ценности. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов с учителите в българското държавно средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага, което чества своя 75-годишен юбилей, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
"Историците казват, че едно поколение е 25 години. Вече три поколения българи поддържат българския дух в нашето училище, създадено, за да се запази българската национална идентичност, за да се запази българското самосъзнание. Всички, които са били в това училище, са отдали своите сърца, своите знания, за да обучат следващи поколения деца, които да разпространяват българското самочувствие по света", заяви в приветствието си министърът по време на тържеството за юбилея.
Проф. Сашо Пенов отбеляза, че в училището са обучени около 6000 деца и всички тези възпитаници няма да забравят къде са се срещнали за първи път с буквите, къде са положили първите изпити.
Училището в Прага подготвя деца от първи до 12-и клас. Те учат по българските учебни програми, полагат и всички национални външни оценявания, и държавни зрелостни изпити.
През тази година в Прага се обучават 126 ученици от 20 учители. За най-малките ученици училището предлага и следобедни занимания в целодневна организация.
В училището функционират клубове "Аз и светът около мен", "Посланици на природата" и "Музиката - минало, настояще и бъдеще". С подкрепа по Националната програма (НП) "Роден език и култура зад граници" се организират заниманията на училищния хор "Лира" и на театралното студио "Златното ключе". По Националната програма "Заедно в изкуствата и спорта" е сформирана вокално-инструментална група, купени са музикални инструменти, правят се нови аранжименти на популярни български песни. Вече трета година работят по НП "Иновации в действие" - ученици и педагози от Чехия пътуват до България, за да обменят опит с иновативни училища. Училището е финансирано и по НП "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда".
В Чешката република има и две български неделни училища - в Прага и в Бърно. Те получават финансова подкрепа от България чрез програмата "Роден език и култура зад граница".
В Прага министърът разговаря с учителите за новите възможности, които ще имат по националните програми за развитие на образованието.
"Неразказаните истории на българите" и "България - образователни маршрути" са две програми, насочени и към училищата ни в чужбина, както и към общностите ни зад граница изобщо. Целта е да могат да се разкажат родовите истории, свързани със страната, в която живеят сънародниците ни, както и българските следи от историята ни", заяви Наталия Михалевска, директор на Дирекцията "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН.
По думите й с двете нови програми може да се скъси връзката с България, усещането за родина, за обич към България. "България - образователни маршрути" е програма, която ще даде възможност да се видят повече деца или преподаватели, стъпили в чужбина. За целта са избрани 100 обекта в България, които да бъдат посещавани.
БТА съобщи вчера за посещението на служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в Чешката република.
Единственият министър, който възрази срещу бюджета на образованието за 2023 г. в писмена форма беше проф. Сашо Пенов. От 30 години не ми се беше случвало министър да възразява срещу това. Имаме 526 милиона лева за увеличение на учителските заплати с 15 процента от 1 януари тази година, независимо кога ще се приеме новият бюджет. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в рамките на посещението си в Българското средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага по повод отбелязването на 75 години от създаването му.  
Специални гости на събитието бяха министърът на образованието проф. Сашо Пенов, началникът на неговия кабинет Димитър Здравков, главният секретар Албена Михайлова, директорът на Дирекцията "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН Наталия Михалевска, Асен Петров - държавен експерт в дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа", генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.