В Плевенско е установен мъж, предлагал дърва за огрев на жители от три села, за да гласуват за определена политическа партия. Това съобщи днес старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.
Мъжът е разкрит в резултат на оперативни действия на полицейски екипи на ОД на МВР в Плевен и районното управление (РУ) в Долна Митрополия. Той е на 19 години. За неустановен период от време от февруари тази година е предлагал по един кубически метър дърва за огрев на жители от три плевенски села, за да гласуват в полза на определена политическа партия на предстоящите избори за народни представители на 2 април.
Разследващите са извършили претърсвания на адреси и разпити на свидетели. В РУ - Долна Митрополия е образувано бързо полицейско производство за престъпление срещу политическите права на българските граждани, добави Цветкова. Материалите по случая са докладвани в Районната прокуратура в Плевен по компетентност.
БТА припомня, че на 29 март в област Плевен се проведе специализирана полицейска операция, насочена към ограничаване на престъпността и опазването на обществения ред. Един от акцентите в операцията бе противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите. В хода на акцията в село Буковлък бяха извършени претърсвания и проверки на различни адреси. В една от къщите са установени листи, изписани с имена и числа. Случаят се изяснява.