С празнична програма старозагорската детска градина „Ален мак“ отбеляза 50 години от своето създаване. Кулминацията на честванията беше концерт с възпитаниците на детското заведение в залата на Държавната опера в Стара Загора. 
Децата представиха танци от цял свят – испански, африкански, каубойски. Празникът завърши с български народни танци и голяма торта. На сцената, заедно с възпитаниците на детското заведение, излязоха ансамбъл „Загорци“, школата за фолклорно пеене „Жарава“, както и балетна школа „Феерия“. Водеща на тържеството бе Биляна Райнова от Държавен куклен театър - Стара Загора. Специален гост на събитието беше заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, която поздрави присъстващите и разказа, че също е възпитаник на детската градина.
Детската градина е открита официално като сграда на 1 декември 1972 година, а на 17 декември същата година посреща и първите си възпитаници. Първият директор е Мария Боева, разказа пред БТА директорът на учебното заведение Меглена Бакърджиева. Тя допълни, че историята на половинвековния юбилей на детското заведение е запечатан и в специално издадена книга „Вълшебният свят на децата“.
Бакърджиева посочи, че в момента детската градина обучава 182 деца, разпределени в шест групи. Малчуганите са на възраст от 3 до 7 години. А до момента в детска градина „Ален мак“ са се обучавали над 9000 деца. Директорката допълни, че в детската градина се работи усилено по изобразителни дейности и участие на децата в различни международни и национални конкурси.