Хекатонът (маратон по програмиране) на Американският университет в България HackAUBG5.0 тази година събира около сто участници от сферата на компютърните науки и от бизнес сферата, каза за БТА Христо Хубенов от студентския клуб по високи технологии и предприемачество към университета – The Hub AUBG.
Хекатонът се провежда се седма поредна година в кампуса на АУБ. В него участниците работят в екипи, за да изградят прототип на своите идеи по дадена тема в рамките на 52 часа, с помощта и насоките на ментори от най-добрите ИТ компании в България.
Състезанието е насочено както към програмисти, така и към участници от бизнес сферата - маркетинг или продажби. Причината е, че в рамките на събитието екипи от три до шест човека разработват стартираща предприемаческа идея – продукт или услуга, която трябва да бъде валидирана чрез анализ на пазара, ако искат да бъдат сред победителите, посочи Хубенов. „Изискваме екипите да извършат подробен анализ на пазара, т.нар. бизнес план, за да се уверим, че наградният фонд на събитието се насочва към устойчиви идеи, които имат потенциал да се развият и да повлияят на обществото по положителен начин“, каза още той. 
В помощ на участниците ще се включат над 10 компании от ИТ сектора в България, които ще подкрепят отборите с практически съвети от техните най-добри разработчици и специалисти, които ще се включат като ментори на отборите.
„Успяваме да осъществим партньорства с едни от най-добрите ИТ компании и ментори в България, благодарение както на предишните ни успешни събития и талантливия екип, така и на средата в която се провежда събитиет. Самият университет е важен фактор, защото служи като платформа за намиране на целеустремени младежи с визия за бъдещето, които са готови да положат много усилия за да се развиват. Такива кадри са широко търсени от ИТ компаниите в България, които намират смисъл да подкрепят развитието на по-младото поколение“, посочи Христо Хубенов. 
По-голямата част от участниците са възпитаници на АУБ, но от клуба привличат в състезанието и студенти от други висши училища, сред които Софийския университет, Техническия университет и Пловдивския университет. Значителен интерес има и от ученици от различни краища на България като Пловдив, Бургас, Варна, София и Стара Загора. 
Наградният фонд на състезанието е 6000 лева, разпределени съответно 3000 лева за първо място, 2000 лева за второ и хиляда лева за трето място. Освен възможността да печелят парични и предметни награди, участниците могат да изградят връзки и да получат експертни насоки.  
Хекатонът ще бъде открит с официална церемония днес от 18:30 часа, на която ще бъде обявена и темата на състезанието. Състезанието ще продължи до неделя и ще завърши с церемония по награждаване на победителите.