Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски и ръководството на БАН ще се срещнат с украински учени, получили подкрепа от Академията и започнали работа в институтите на научната институция. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Срещата ще се състои на 4 април, от 12:00 ч., в зала „Акад. Иван Евстр. Гешов“ на БАН. Тя е под наслов “Една година в България”. На нея са поканени и представители на медиите.
Срещата е по инициатива на украинските учени, които ще разкажат за професионалното си развитие в България. Ще участват десет учени от различни научни направления, които вече една година са в България.
След началото на военните действия в Украйна Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките (САЧК) разпространи декларация за мир в Украйна. БАН подкрепи украинските учени като в знак на солидарност им предостави почивната си база за настаняване и обяви дарителска кампания за украинските бежанци.
Както БТА писа в документа, разпространен на 4 март 2022 г., членовете на САЧК обявиха, че отхвърлят войната като неприемлива опция за решаване на национални конфликти и териториални спорове; подкрепят острата негативна реакция на цивилизования свят, споделяна и от руски и украински учени; изразяват решителен протест против военните действия на руската армия срещу суверенна европейска страна; солидаризират се с хилядите руски учени, включително историци и слависти, които без страх вдигнаха глас против войната, в защита на своите съседи и родственици, в защита на собствената си ценностна система; настояват за изтегляне на руските войски от Украйна и за бързо решаване на хуманитарната катастрофа на нейна територия. /ИРС