Зимният туризъм в България е имал най-силната година от всички, следени досега, посочи президентът Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина в Университетската болница „Лозенец“ в София. Инициативата е под патронажа на държавния глава. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина. 
Ръстът на туристите в зимните курорти, спрямо миналата година, е 24%, а спрямо 2019 – 2020 г. - 9%. "България може да се утвърждава като добра и надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и зимния туризъм, ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората", каза Радев. Именно заради това президентът приветства откриването на Академия по планинска медицина. 
Д-р Христо Стоянов, директор на болница „Лозенец“, изрази надежда, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в областта на планинската медицина и че се поставя началото на систематично изучаване на материята. Надявам се с помощта на академичната общност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ планинската медицина да бъде включена като специалност в програмата на медиците, добави д-р Стоянов.
В рамките на форума ще бъдат обсъдени спешната помощ по въздух, специфика на медицинските дейности, история на планинската медицина, инцидентна хипотермия, поражения от ниски температури – измръзване, поведение при лавинни инциденти и др.
(следва)