Година след година организатори и участници в конкурса „Григор Попов“ се утвърждават като достойни последователи на бележития разградски журналист, театрал и общественик, каза в интервю за БТА директорът на ЦПЛР - Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград Цветанка Русева. Днес, в двора на родния дом на Григор Попов, в който се помещава музейната сбирка на неговите родители – възрожденците Станка и Никола Икономови, ще бъдат връчени наградите на призьорите в 11-тия Национален ученически журналистически конкурс, организиран от ЦУТНТ и община Разград. За участие в тазгодишното издание на творческата проява свои творби изпратиха 190 млади автори от 21 областни центъра в страната. Конкурсът се проведе в две направления – публицистика и радиожурналистика. 
Идеята за конкурса се зароди в резултат на общи стремления и високи очаквания 
За ученическия конкурс на името на Григор Попов може да се говори обширно, имайки предвид мястото, което заема в периодиката на организираните от ЦПЛР-ЦУТНТ конкурси, разказа Русева. Тя отбеляза, че идеята за него се е зародила в резултат на общи стремления и високи очаквания в клуб „Репортери“, който е един от емблематичните клубове към Центъра. „Няколко години след учредяването му, неговият тогавашен ръководител г-жа Веселина Йотова влезе въодушевена в кабинета ми и сподели за срещите си с публициста Димитър Петров и с краеведа Божидарка Златарева. Тя беше проучила възможността в Разград да се организира ученически журналистически конкурс, а те са я насочили към името на Григор Попов, редактор на вестник „Разградско слово”, който излиза в продължение на 22 години и до 1944 г. е най-дълго издаваният провинциален вестник“, обясни директорът на извънучилищното звено. Идеята е споделена с младежите от клуба, а фактът, че младежкият дух вдъхновява, по някакъв начин въздейства, за да бъде подкрепена тя. Направена е връзка със съмишленици в лицето на Теменуга Иванова, внучката на Григор Попов и на Валентина Колева, тогавашния главен редактор на Общинско радио Разград. Изготвен е регламентът, който е обсъден и приет от педагогическия съвет на ЦУТНТ и така е поставено началото на конкурса, който първоначално е обявен като регионален и е посветен на Деня на славянската писменост и култура и на 65 години Общинско радио Разград. Темите са три: „Добрата новина“, „Заглавие на нов ученически вестник“, „Личности на Разград, свързани с образованието, науката, културата, журналистиката в миналото и днес“. „Само за три години обхватът му от общински и регионален стана национален. Този факт бе достатъчно условие да го предложим за включване в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците (НКИИ) на Министерството на образованието и науката като единствен по рода си журналистически конкурс за ученици“, посочи Цветанка Русева. Тя добави, че интересът към конкурса нараства именно след четвъртото издание, когато се разширява обхватът му и чрез НКИИ регламентът стига до всяка образователна институция в страната. 
Зад всеки успех в изминалите издания на конкурса стоят часове труд, умения и добър екип
Зад всеки успех в изминалите издания на конкурса стоят часове труд, умения и разбира се добър екип от хора, които подкрепят и допринасят за развитие на уменията за писане и изразяване, посочи Русева. По думите й на първо място това са членовете на двете комисии по оценяване на участниците. Техният състав е почти постоянен и запомнящ се, поради известността им в публицистиката и радиожурналистиката. „В началото това бяха публицистът и белетрист Иван Джебаров, Галина Маринова – публицист, публицистът и краевед Димитър Петров, журналистите Марина Бенова и Петър Петров. По-късно за оценяване на творбите в раздел „Радиожурналистика“ бяха поканени Валентина Колева - радиожурналист и Дамян Христов – връзки с обществеността. Поради ангажиране на Иван Джебаров с ръководството на клубове „Репортери“ и „Слово“ в ЦПЛР-ЦУТНТ, към комисията беше привлечен още един журналист - Галина Матева“, обясни директорът на ЦУТНТ. Според нея безспорна е ролята и на всички ръководители на ученически клубове в региона и страната, които вдъхновяват своите възпитаници да четат, проучват и изразяват своята позиция по различни теми от живота като пишат, публикуват или говорят за тях. „Темата „Светът под лупа“ също се оказа благодатна, защото не поставя граници, а фокусира вниманието на младия човек, насочен умело от своя научен ръководител, за да успее да изрази по най-добър начин идеята си“, каза Русева. Всички те по думите й са допринесли за осъществяване целите на конкурса за популяризиране на личности и събития, свързани с образованието, науката, културата, журналистиката, спорта в миналото и днес, както и възпитаване на уважение към хората, представили страната и родния край в разнообразните сфери на живота. Цветанка Русева заяви, че освен личностите, спомогнали за утвърждаване на конкурса, важна е ролята на Община Разград и на Регионалното управление на образованието. През годините медийни партньори са вестниците „Екип 7“, „Гледища днес“ и „Лудогорски вестник“, Общинско радио Разград, а спонсори са „Антибиотик – Разград“ АД и „Амилум – България“ ЕАД. Добри партньори в организиране на конкурса са Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека “Проф. Боян Пенев“,  Държавен архив – Разград, Федерацията на жените, Синдикатът на българските учители, Областният информационен център и Общинският културен център.
Темите, зaсeгнaти в творбите на участниците в журналистическия ученически конкурс „Григор Попов“ са най-разнообразни
Темите, зaceгнaти в творбите на участниците в журналистическия ученически конкурс „Григор Попов“ са най-разнообразни, каза директорът на ЦУТНТ в Разград. По думите й в раздел „Публицистика“ се открояват няколко акцента, обусловени от жанровото многообразие: пътепис, есе, очерк, репортаж, статия, коментар, интервю. С изразните средства на пътеписа младите журналисти са споделили своите впечатления от пътуването си из страната и в чужбина. В голяма част от материалите специфично участниците са творили по обичайната тема за училището и народните будители. Не са малко и творбите, които отразяват моралните ценности. Голяма част от тези теми присъстват и в раздел „Радиожурналистика“, посочи Русева. По думите й тазгодишното издание на конкурса бележи ръст с колективните участия. Впечатление прави и увеличения брой нови участници, с около 20 процента повече спрямо предходната година, както и високото ниво на журналистическите клубове, които редовно участват в надпреварата. „В разговор с журналистите, участвали в журирането научих, че тази година има много силно участие в публицистиката във втора възрастова група - VIII-X клас, което е индикатор за развитието на младите журналисти през годините“, каза Цветанка Русева. Тя обясни, че по отношение на съдържателната част впечатленията й са предимно от ученическите вестници, чиито редактори според нея следват интереса на читателя и същевременно обхващат рубрики и теми, близки до ученическото възприятие и ежедневие, важни за училищния живот. „Смятам, че общото за ученическото журналистическо творчество е стремежът към обективно отразяване на училищното ежедневие, желанието на участниците за изява и жаждата за нови контакти чрез интервюиране на интересни за аудиторията личности“, добави директорът на ЦУТНТ. Тя отбеляза, че много от колективите, пътували до Разград от всички краища на родината, остават и на следващия ден, като се включват активно в организираната творческа среща, за да споделят своя опит и да изразят гражданската си позиция по значими за младите хора въпроси. „Тази добра практика на обмен на идеи и опит може да бъде развита на междуинституционално ниво, като бъдат поканени специалисти в областта на публицистиката и радиожурналистиката“, допълни Цветанка Русева.