Ученикът от 8 "а" клас от Природо-математическа профилирана гимназия „Свети Климент Охридски“ в Монтана Матей Минев спечели първо място на националното състезанието по информационни технологии в Благоевград в категория "Самостоятелни компютърни приложения", съобщи за БТА директорът на училището Бойка Симеонова.
Минев се е състезавал с още много ученици от 8 до 12 клас и е спечелил безапелационно, като е получил максимално възможните 190 точки в своята категория. Той е разработил компютърна игра "Водопад", която включва уебсайт, 3Д-модели и анимация. Играта се състои от три части, като първата е динамична с престрелки – битки с извънземни чудовища, втората е бавна и предлага красиви природни гледки и решаване на математически задачи, а третата е скок във водопад.
За БТА талантливото момче сподели, че е направил играта с цел хората да се забавляват, да има решаване на математически задачи и да покаже технологията на това как се правят компютърните игри, които ежедневно се играят от милиони хора по целия свят. Макар да се занимава с този вид информационни технологии само от три години, Матей вече разработва сам игри и сайтове и често печели състезания в конкуренция с по-големи от него ученици от 11 и 12 клас.  
Състезанието в Благоевград е било организирано от местната община, от Югозападния университет в града и от Средно училище „Кузман Шапкарев“. Журито, оценявало проектите на учениците, е било съставено от преподаватели от Пловдивския университет, Югозападния университет, Нов български университет и Техническия университет.