Фестивалът "София филм фест на брега" официално навлезе в третото десетилетие на своето съществуване. Прожекция на филма "Изкуството да падаш", който е и дебют на режисьора Орлин Милчев постави началото на 21-вото издание на филмовия форум в Бургас. 
Преди неговото начало основателят на фестивала-майка "София филм фест" Стефан Китанов и програмният директор на неговия бургаски еквивалент проф. Георги Дюлгеров отбелязаха, че "Изкуството да падаш" преди броени дни е получил Наградата на публиката на фестивала в столицата. 
Проф. Георги Дюлгеров допълни, че радостта му от прожекцията на този филм е двойна, защото бащата на Орлин Милчев - театралният режисьор Милчо Милчев - е един от най-добрите му приятели от детството, който вече не е сред живите.  
"Бургас е изключително специален град за мен. Това е градът на моите родители - на майка ми и на баща ми. Градът, в който като дете всяко лято прекарвах по три месеца при баба и дядо. Вълнението за мен също е двойно. От една страна, защото проф. Дюлгеров го гледа, а от друга, защото в същата тази зала преди около 40 години се е случил още един дебют - дебютният спектакъл на баща ми "Генезис"", заяви Орлин Милчев. 
Преди началото на филма с по няколко думи публиката приветстваха още Кристина Ингилизова от "Арт фест" - основни организатори на фестивала, както и заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. Стефан Китанов обясни значението на визията на тазгодишния фестивал, чието мото е "Reconnect - Да се свържем отново чрез киното". Освен че негова цел е, след три години страх от пандемията, да общуваме отново чрез филмите, Китанов припомни и че за втора поредна година фестивалът се случва в условията на "ужасяващата война, която Русия води срещу Украйна". "Ние сме солидарни с народа на Украйна и изключително ненавиждаме политиката, която Путин води не само срещу Украйна, но и срещу Европа, демокрацията и целия свят", допълни Китанов.  Китанов обяви също, че в София фестивалът е бил открит с прожекция на новия филм на Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите" и заедно с него са инициирали засаждане на дървета, с което се присъединяват към усилията за съхраняване на природата. Затова той отправи предложение към управата на Община Бургас да повтори инициативата и да засядат няколко дървета на общинска територия по повод фестивала, което да продължи по естествен начин като традиция. Йорданка Ананиева прие отправеното предизвикателство. "Разбира се, не мога да не спомена имената на хората, с които преди толкова години започнахме фестивала в Бургас - неговата душа Йорданка Ингилизова и съпруга ѝ Георги Ингилизов, които за съжаление вече не са сред нас, но пък делото им достойно се продължава от техните дъщери - Александра и Кристина Ингилизови", отбеляза още проф. Дюлгеров. Той припомни още, че и тази година, по традиция, публиката ще има възможност да гласува за филмите след всяка прожекция и по този начин да стане съучастник в определянето на носителя на Наградата на публиката. Той ще получи една от двете статуетки "Сребриста чайка", дело на скулптора Никола Станчев. Другата статуетка "Сребриста чайка" се дава от Община Бургас и ще бъде връчена от жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Пенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слади Георгиев, Стефани Райчева и Катерина Ламбринова. Програмата на фестивала включва 22 пълнометражни и 14 късометражни филма и един, пригоден за хора със зрителни проблеми. В съпътстващата програма е още провеждането на "Киноклас", воден от режисьора Надежда Косева, представяне на книгата на проф. Георги Дюлгеров "Биография на моите филми - част II", както и литературно четене на победителите от националния литературен конкурс "Морето" през годините. Предвидени са и срещи с част от авторите на филми. Първата е с част от екипа на "Изкуството да падаш" на 31 март, а в следващите дни и с авторите на филмите "Герой на нашето време", "Празник" и "Записки по едно предателство", който ще закрие фестивала на 7 април.