Единственият министър, който възрази срещу бюджета на образованието за 2023 г. в писмена форма беше проф. Сашо Пенов. От 30 години не ми се беше случвало министър да възразява срещу това. Имаме 526 милиона лева за увеличение на учителските заплати с 15% от 1 януари тази година, независимо кога ще се приеме новият бюджет. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в рамките на посещението си в Българското средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага по повод отбелязването на 75 години от създаването му. По думите ѝ от тях 57 милиона са за увеличаване на минималната работна заплата на работилите в системата на образованието. Осигурени са и работодателските социални плащания, допълни тя. 
Конфедерацията работи и за актуализация на пенсиите от гледна точка на това, че много учители, които са се пенсионирали преди 2000 г. получават ниски пенсии - в размер на 684 лв., посочи още Такева.
„Когато по някаква причина се приберете в България, ще ви чакаме с по-високи начални работни заплати. Удължавайте срока на трудовите си договори в това училище. Имате голям старт тук, останете, работете и прославяйте България“, заяви още тя пред присъстващите преподаватели в учебното заведение в Прага. 
“Много ви благодаря за всичко, което сте направили. Всичко е минало през душата, сърцето и ръцете ви, безспорно с много усилия и безспорно резултатите са налице", каза Янка Такева.
Като причина за просветителската дейност на нашите учители зад граница, която тя посочи, е желанието им да покажат, че българите са достойни за уважение.
"Имаме родовата, историческата и националната памет, имаме българската идентичност, която показваме чрез нашите училища, не само в Прага и Братислава, но и във всички съботно-неделни училища в света. Българският учител е много добър учител. Вие се състезавате не само да подготвите децата на българите, които живеят тук, на местните жители, които са тук, но вие се състезавате и с чешката образователна система и това училище, по данни на моите колеги и на президента на чешкия профсъюз, е на едно от първите места“, посочи Такева.
Тя благодари на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов за това, че българските училища зад граница използват част от придобивките по Колективния трудов договор, сключен в България. 
Специални гости на събитието са министърът на образованието проф. Сашо Пенов, началникът на кабинета на образователния министър Димитър Здравков, главният секретар Албена Михайлова, директорът на Дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН Наталия Михалевска, Асен Петров - държавен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, директорът на БТА Кирил Вълчев. На събитието присъстват и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, Калоян Дамянов, доктор по специална педагогика и първи председател на Национална асоциация на ресурсните учители, проф. Димитър Симеонов - заместник-ректор по учебната дейност на Великотърновския университет, доц. Ангелина Марковска от ВТУ, проф. Росица Давидова от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Мария Касчиева - преподавател в ШУ, Надежда Попова от издателство "Просвета", както и директорът на БКИ в Прага Володя Гоцев.
По повод годишнината учебното заведение получи редица подаръци, сред които портрет на своя патрон д-р Петър Берон, плакет-талера "Велики български владетели - Първо българско царство", грамота от СБУ, албум от Българския културен институт в Прага, изработен съвместно с БТА - "Българските чехи", лаптоп, връчен лично от министъра на образованието проф. Сашо Пенов, картини и др. 
Българското средно общообразователно училище “Д-р Петър Берон” в Прага е основано през 1948 г. като Народно основно училище “Георги Димитров”, в което учат само 30 ученици. От 1996 г. училището носи името на българския възрожденец д-р Петър Берон.
Понастоящем училището е с хуманитарен профил и с ученици от 1-и до 12-и клас и в него се учат 130 български деца. В училището могат да се обучават деца от български произход, живеещи постоянно или временно в Чехия, както и деца от други националности, проявяващи интерес към българската образователна система.
Българският културен институт в Прага е официалната културна институция на България в Чехия и е съставна част от мрежата на Българските културни институти в чужбина към Министерството на културата. Институтът организира богата културна програма не само в Прага, а и на територията на цяла Чехия. Българският културен институт е основан през 1948 г., а официалната междуправителствена спогодба за дейността на културно-информационните центрове в София и Прага, третираща дейността му, е подписана на 10 април 1978 г. и е подновена на 3 юли 1981 г. От 2007 г. Институтът разполага с помещения, които се намират в самия център на чешката столица – район Прага 1, улица „Климентска” № 6. Културният център има две многофункционални зали-галерии, където се провеждат разнообразни по жанр изложби, концерти, моноспектакли, кинопрожекции, литературни четения, срещи с автори, научни конференции и други културни изяви. Институтът има добри делови взаимоотношения с различни чешки и международни институции и организации, с чуждестранните културни институти в чешката столица, както и с гражданските сдружения на местните българи.