Официални сигнали за агресивни кучета не са постъпвали в кметството в Долна Оряховица, каза за БТА кметът на населеното място Йордан Байчев по повод смъртта на 40-годишна жена, нахапана от кучета в Долна Оряховица. Сигналът за трагедията е получен в сутрешните часове на телефон 112, веднага е започнало разследване от РУ на МВР- Горна Оряховица.
По-рано днес от пресцентъра на Окръжната прокуратура, под чието наблюдение се води досъдебното производство, посочиха, че смъртта на 40-годишна жена от Долна Оряховица вероятно е причинена от кучета, отглеждани в частен имот.
Сигнали от населеното място не са постъпвали и в общинския център в Горна Оряховица. В общината няма изграден приют за бездомни животни, ако има сигнали те се пренасочват към частна фирма, с която общината има сключен договор, според който бездомните животни се кастрират, обезпаразитяват и маркират. Община Горна Оряховица не притежава собствен имот, подходящ за изграждане на общински приют за бездомни кучета. Заради належащото откриване на подобна услуга е извършено проучване и е установено, че съществува имот, който е бил използван от полицията като питомник за служебни кучета. В началото на 2020 г. Община Горна Оряховица е поискала от държавата този имот да ѝ бъде предоставен безвъзмездно, за да бъде изграден приют за бездомни кучета. След решение на Министерския съвет, в края на 2022 г., имотът е предаден на общината с клауза да се промени предназначението му от земеделска в горска територия, а след това да се промени предназначението му от горска в урбанизирана територия. В момента Община Горна Оряховица е в процедура на промяна на предназначението на територията на имота от земеделска в горска територия, уточниха от институцията.
Действията по разследването за смъртта на 40-годишната жена се извършват приоритетно и продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново. От общинската болница в  Горна Оряховица, където жената е работила като санитар, съобщиха, че ще подпомогнат финансово нейното семейство.