Шест концерта и девет майсторски класа са включени в програмата на фестивал и академия „Алегра“ за тази година. Тяхното девето издание е второ за столицата и продължава от 9 до 23 юли, съобщават организаторите.
Събитията е предвидено да се състоят в Централния военен клуб и Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Сред акцентите в програмата е изявата на трио Гарлицки, които на 16 юли ще изнесат в СГХГ концерта си Tria in Unum с произведения на Йозеф Хайдн и Йоханес Брамс.
Ден по-късно в Централния военен клуб е планиран концертът “Истински сериозно” с участието на цигуларите Александър Ситковецки, Григори Асс, виолиста Алесандро Д'Амико и вече познатия на софийската публика челист Ласло Феньо с музиката на Бетовен, Шуберт и Менделсон. Отново в Централния военен клуб на 20 юли фестивалният оркестър „Алегра“ с диригент Николас Паске и солист Александър Ситковецки ще изнесат концерт за цигулка от Пьотър Илич Чайковски, както и втора симфония от Лудвиг ван Бетовен.
Сред останалите гости на тазгодишното издание на фестивала са Нимрод Гуез, Вилфрид Щреле, Джовани Ньоки, Лора Маркова, Сион Найман и Алп Туна. 
„Щастливи сме, че за поредна година в историята на фестивала поканата ни да участват в него приеха едни от големите музиканти в съвременната класическа музика. Някои от тях ще изнесат камерни концерти и това ще направи връзката им с публиката още по-близка, други ще свирят със симфоничен оркестър, а всички ще проведат и майсторски класове за чуждестранни и български младежи с изявен талант”, коментира Петър Найденов, създател на фестивал и академия „Алегра“.
Паралелно на фестивалните концерти, през месец юли „Алегра“ планира и серия от майсторски класове. Преподаватели в нея тази година са цигуларите проф. Борис Гарлицки, проф. Александър Ситковецки и Григори Асс, виолистите проф. Нимрод Гуез и проф. Вилфрид Щреле, и челистите проф. Джовани Ньоки и Кирил Злотников. Всички те предстои да преподават и в майсторския клас за камерна музика. 
Академията предлага и два майсторски класа с швейцарския диригент и педагог проф. Йоханес Шлефли и немския му колега проф. Николас Паске.
Фестивал и академия „Алегра“ се реализират с подкрепата на националния фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант” 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма „Култура” и под патронажа на посолството на Швейцария в България.  / ГН