Демонстрация на първия автомобил в България, задвижван с водород, направиха днес в Центъра за върхови постижения “Хитмобил” - в Институт по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ при БАН (ИЕЕС-БАН). 
Колата е внесена в страната като част от проекта “Център за компетентност “Хитмобил - Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия“. 
Това е изцяло водороден автомобил с горивни клетки, чиито задвижващ електродвигател е с максимална мощност 120 киловата. Тази мощност се осигурява от горивна клетка с мощност 90 киловата и върховите натоварвания се приемат от една буферна батерия, която работи в паралел с максимална мощност 90 киловата. Резервоарите са с капацитет при пълно зареждане около 6 кг водород, който при консумация около 1 килограм на 100 километра позволява пробег от около 600 км с едно зареждане. 
Регистрирането на превозното средство е отнело четири месеца, разказа доц. д-р Благой Бурдин, ръководител на лабораторията, част от която ще е и този автомобил. Това е първата регистрация на такъв електромобил с горивни клетки в България, която проправя и пътя, защото такава възможност, преди да се появи този автомобил, нямаше, каза той.  
Най-критичното в момента е зарядната инфраструктура, защото тя е доста скъпа като съоръжение. Бурдин отбеляза, че тя изисква голям мащаб за разлика от батерийната електромобилност, където зарядните станции могат да бъдат много малки, дори за домашна употреба. Когато говорим за зарядна станция за водород, съоръженията са доста големи и има нужда от голям мащаб - производство на стотици килограми водород на ден или зареждането на стотици леки автомобили, няколко десетки автобуса и товарни автомобила. Това на практика е минималната критична маса, за да има поне някаква начална икономическа логика да съществува, каза Бурдин и допълни, че това е основен проблем, подобен на този за кокошката и яйцето, защото станциите чакат автомобилите, а без станции няма как да има автомобили. Той каза, че това е европейска политика и рано или късно тези станции ще бъдат тук.
Първата станция за водородно зареждане на автомобили е в процес на изграждане. Тя се прави в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”. Очакваме през септември или октомври да е налична и да можем да зареждаме както този автомобил, така и други автомобили, защото капацитетът ѝ, макар че е демонстративна, е 10 - 11 кг на ден, каза той.  (следва)