Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или помощ от институцията на омбудсмана през миналата година. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на националния обществен защитник Диана Ковачева за 2022 г., който бе внесен в Народното събрание, съобщиха от пресофиса на обществения защитник.
Над 31 900 са се обърнали с колективни подписки и жалби по конкретни казуси.
Данните от доклада показват още, че 25 523 граждани са изслушани в приемните, организирани от омбудсмана и заместник-омбудсмана в цялата страна. Получените жалби през 2022 г. са над 15 000, което е рекорд в историята на институцията.
Според омбудсмана Диана Ковачева това е „тъжен рекорд“, който показва, че хората изпитват все повече трудности да посрещат дори и най-базисните си потребности.
Най-много са жалбите, свързани с нарушените потребителски права – срещу доставчиците на обществени услуги и частноправни субекти – ВиК и електроразпределителни дружества, мобилни оператори, банки, колекторски фирми. Те представляват 30% от всички, получени в институцията. На следващо място се нареждат социалните права, образование и здравеопазване, които са почти 20%, следвани от жалбите с нарушено право на собственост и икономически свободи – 12,35 на сто.
Пълният текст на Годишния доклад за дейността на омбудсмана през 2022 г. може да бъде видян тук. 
В телевизионно интервю на 24 март Диана Ковачева заяви, че през 2022 г. с 30 % са се увеличили препоръките, които е изпратила към институциите.