Женските образи в киното са във фокуса на дискусия с Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер в София. Събитието е в „Каза либри“ на 6 април, когато е премиерата на книгата на двамата автори - „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“, съобщават издателите от „Колибри“.
В разговора ще се включи също д-р Светлозар Василев, който участва в книгата с текста „Метаморфози на женствеността в „Три билборда извън града“, и Надя Кожухарова, автор на текста „Ида и нейните майки“. В дискусията ще се включи и Мален Маленов, психоаналитик със специализация в психотерапията и психоанализата с възрастни, юноши и деца. Модератор на събитието е Захари Карабашлиев.
„От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“ излиза на български език в превод от немски на Виолета Вичева и Христо Тодоров. Книгата разкрива разнообразни инсценирания на женската идентичност и заедно с това проучва, прилагайки метода на филмовата психоанализа, как те въздействат върху зрителите.
Вивиан Праматароф-Хамбургер е доктор по медицина, гинеколог, прихотерапевт и сексолог, супервайзър при Баварската лекарска камара, доцент в университета „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен, член на УС на Германското дружество по психосоматична гинекология и акушерство (DGPFG) и на Международното дружество по психосоматично акушерство и гинекология (ISPOG). Член е на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Автор е на множество публикации в областта на киното и психоанализата.
Андреас Хамбургер e доктор по философия, професор по клинична психология и психоанализа в Международния психоаналитичен университет в Берлин, германист, психолог, психоаналитик (DPG/IPA), преподавател-аналитик и супервайзър, член на Мюнхенската работна група по кино и психоанализа от 2007 г. Има множество публикации на тема кино и психоанализа и др. / ГН