Пет партии и коалиции биха влезли в парламента, показват данните на национално представително проучване на „Алфа Рисърч“.
Изследването е проведено в периода 25-29 март 2023г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Проучването е финансирано със собствени средства на „Алфа Рисърч“. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.
Тридесет и девет процента от участвалите в допитването заявяват, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 % от решените да отидат до урните. Други 15%, все още не са взели решение кого да подкрепят.
Според проучването, ГЕРБ-СДС получават подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. „Продължаваме Промяната – Демократична България“ получава гласовете на 25,4%. Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили, коментират от „Алфа Рисърч“.
За ДПС са заявили, че ще гласуват 13,8%, за „Възраждане“ – 13,6%, а за „БСП за България“ – 8,2 %.
„Български възход“ остава под четирипроцентовата бариера с 3,9% подкрепа. За „Левицата!“ са заявили, че ще гласуват 3,1%, а за „Има такъв народ“ – 2,3%.
Цялото проучване може да бъде видяно тук.