На тържествена церемония днес, 30 март от 18:00 ч. в библиотеката на Технически университет – Габрово ще бъдат отличени победителите в конкурса „Събитие на годината в областта на културата“, съобщиха за БТА от Народно читалище „Будителите - 2017“.
В рамките на кампанията, започнала през януари, са подадени 21 предложения. Номинирани са фестивали, театрални спектакли, изложби и концерти на професионалисти и любители, книжни издания, стигнали до своите читатели през изминалата година. Победителят се определя от вот на публиката и гласуване от експертно жури. Събитието победител ще получи плакет и парична премия, допълват организаторите. 
Церемонията по награждаване ще бъде допълнена от изпълнения на цигуларката Даниела Данис в дует с номинираната в конкурса Мирела Валявичарска – пиано, а в ритъма на тангото ще влязат танцьорите от Клуб “Ритмика” към Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861“, посочват от Народно читалище „Будителите - 2017“.
Наградата се дава за девета поредна година от Народно читалище „Будителите – 2017“. Носителите на статуетката досега са „Узана поляна фест“, организиран от Община Габрово (2021 г.); изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“ на Държавен архив – Габрово (2020 г.); VIII издание на магична среща „Златна котка“ с гласовете на публиката и изложбата на Дома на хумора „Нонумент“, отличена от журито (2019 г.); Дни на камерната музика (2018 г.); проектът на Радослав Първанов „Аз съм Българка!“ (2017 г.); документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова (2016 г.); изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“ (2015 г.); танцовият спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и танцов ансамбъл „Сивек“ (2014 г.).