Международна група учени от Дания , Холандия , САЩ и Китай установи, че смятания за последен бастион на стабилността в Североизточна Гренландия район, който задържа огромен ледников поток да премине на юг, е на път да се стопи доста по-бързо от прогнозите.
Трите ледника тук изтъняват със застрашителна скорост и този, считан доскоро за най- студен и неподатлив на затоплянето район, постепенно се свива. Това е достатъчно основание да се преосмислят прогнозите за покачването на морското равнище в следващите десетилетия.

Само един от тези три ледника е намалял с 12.4 мили само за последните 10 години. Затова учените са категорични, че природата се променя по-бързо от очакванията и затоплянето на атмосферата се отразява много повече на ледената шапка, отколкото се прогнозираше преди пет години.

Гренландия е най-големият остров в света, с площ повече от 1200 мили и ако цялата ледена покривка се стопи - което вероятно ще отнеме много векове, нивото на океаните ще се покачат с повече от 60 см.

Такава беше прогнозата досега, но най- новия доклад на Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC ) установи, че е вероятно при днешните данни нивото на Световния океан да се увеличи до 81 см през 2100 година.