Лекция за историята на Библиотека „Галактика“ и кураторски тур на изложбата „Космодрум: космически истории от миналото“ ще се проведе на 1 април от 16:00 ч. във Варненската градска галерия. Водещ ще бъде Ралица Герасимова, автор на проекта, който, както БТА съобщи, е експониран в залите на културната институция до 4 април. 
Библиотека „Галактика“ е популярна литературна поредица за фантастика и фентъзи, излизала през 80-те и 90-те години на ХХ век у нас. Издадени са 123 книги, чрез които българският читател за първи път се запознава със световноизвестни автори, много от които от западни държави, посочва Герасимова. Тя отбелязва, че серията е в сериозно противорeчие с политическия климат през епохата, когато публикуването и четенето на западна литература е на практика акт на културна съпротива и интелектуална диверсия.
Герасимова определя колекцията като важен културен феномен, формиращ литературния вкус и мироглед на генерации българи. За значимостта му сочат и нечуваните за времето тиражи, в които излизат книгите, достигащи до 300 000 бройки на заглавие. Те са ненадминати и до днес в издаването на художествена литература у нас, казва организаторката на изложбата. 
В лекцията си тя ще обърне специално внимание на художничката Текла Алексиева, която е автор на кориците на 108 от книгите на „Галактика“. Според създателите на поредицата, нейните илюстрации са ключови за успеха на изданията. Интересен момент от работата й е, че е получавала неподписан ръкопис и след прочита му е създавала визуалната си интерпретация, която преразказва историята на романа и дава на читателя вълнуващия опит да предвиди смисъла, разкрива Герасимова.