Обновената експозиция „Врачански съкровища – традиционно златарство от Враца и региона“ бе открита днес в Регионален исторически музей – Враца.
В нея са вложени 740 хил. лв. по инициатива и благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.  Иновативният проект е реализиран в сътрудничество с Регионален исторически музей – Враца, Община Враца и архитектурно студио „Ателие 3“. Залата дава възможност за четирисетивно въприятие на изложените артефакти.
„Врачански съкровища“ е модерна зала в съответствие с водещите световни музейни стандарти, посочи в обръщението си кметът на Враца Калин Каменов и обясни, че това ще направи музея още по-привлекателно място за туристите от цял свят.
„Това е един от най-големите български музеи, място в което намират своя дом артефакти от неолита до днешни дни, а сега благодарение на Фондация „Америка за България“ историята ще може да бъде представена и по интерактивен начин, обясни още Каменов.
За откриването тук беше и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, която обясни, че това е проект, на който са се посветили с огромна страст. „Съкровищата на Врачанския исторически музей“ е един от знаковите проекти на Фондацията в областта на българското културно наследство и постигна начин на излагане на вашето богатство, който е от световна класа, каквато българските музеи заслужават и към която трябва да се стремят“, обясни г-жа Шилър.
Тя сподели, че Фондация „Америка за България“ е започнала наскоро и проект „Академия муза“, който ще позволи на музейни работници и специалисти от цялата страна да подобрят своите умения и пространства, за да привлекат повече посетители.
„Враца - град на съкровища“ е нашето мото. Това, което днес се случи, е да даде достатъчно мощен акцент точно на този девиз“, посочи в обръщението си и директорът на музея Георги Ганецовски и допълни, че залата се открива във време, когато се отбелязвати 70 години врачански исторически музей.
Ритуал, с който беше представена функцията на част от съдовете, изложени в новата зала, представиха младежите от Театрална група ТЕМП.